Eesti on mattunud lume alla

Eile hakanud torm mattis öö jooksul pea terve Eesti. Möödunud ööl oli põhjatuul kõige tugevam põhjarannikul, Pakrist Kundani ulatusid tuuleiilid 23-26 m/s. Enim lumme on uppunud Virumaa. Padaorus on lumevangis paarsada inimest. Väike-Maarjas oli öösel sadanud lund 38 cm. Teeolud on eile pärastlõunal alanud lumetormi tõttu praegu ülirasked kogu Virumaal, kõrvalteed on suuremas osas läbimatud. Lumevangi jäävate inimesteni jõudmine võib seetõttu aega võtta mitu tundi. Päästetud virumaalased viiakse varjule Viru-Nigula spordihoonesse.

 Ilmaolude tõttu on segi paisatud ka ühistranspordiliiklus, kaasa arvatud nii rongi- kui praamiliiklus.  Üle 11 000 pere on ilma vooluta, terve Loksa linn oli öösel elektrita.  Kõige rohkem on majapidamisi elektrita Harjumaal, Lääne-Virumaal ja Viljandimaal. Kokku tegeleb elektrikatkestuste likvideerimisega ligi 40 jaotusvõrgu rikkebrigaadi.  Sügava lume tõttu tuleb enne elektrikatkestuste likvideerimist brigaadidel rajada rikkekohani läbipääs. Seoses ulatuslike elektririketega ei teeninda täna Eesti Energia klienditelefon 1545 kliente. Kõik telefoniteenindajad on suunatud teenindama rikkekõnesid.

Täna jätkub lumesadu ja tuisk, sadu on kohati tugev, teatas EMHI. Kirde- ja põhjatuule kiirus on 15-20, rannikul puhanguti 22-25 m/s. Lund võib päeval kohati juurde tulla veel kuni 15 cm, kõige tõenäolisemalt Lääne- ja Ida-Virumaal. Teeolud on rasked. 
Päästeamet soovitab võimalusel jääda kodudesse.