Helle Vent: tänavune Sindi Skate peetakse esmakordselt Tori vallas

Seoses mullu aset leidnud haldusterritoriaalsete muudatustega saab uutes piirides Tori vald arvata ka ennast nende omavalitsuslike piirkondade hulka, kus on olemas trikispordi võimalustega väljak. Kuid Sindi Skate 2018 toimub endiselt Sindi linnas ja oma algses asukohas Pärnu maantee ääres, kus käesoleva suve lõppedes võisteldakse juba tosinat korda.

Sindi Skate 2009, BMX Foto Urmas Saard
Sindi Skate 2009, BMX. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Demonstratsioonesinemisel pingestavad vaatajate meeli riigi parimad BMX pedaalijad[/pullquote]Helle Vent, Sindi Avatud Noortekeskuse juhataja ja eelsesivate võistluste peakorraldaja, tutvustab veidi ajalugu: „Sindi linna noortel oli suur unistus saada linna skatepark. Õla pani alla Sindi linn, kes asfalteeris vajaliku suurusega maa-ala.” Sponsori Fein-Elast Estonia, linna ja noortekeskuse projektide rahaga valmisid ühtejärge kõige vajalikumad elemendid, kus suurt abi osutas ehitamisel meistrimees Mihhail Škljar. Vent nimetab innukamaid kaasalööjaid algusajast: Taavi Burket, Sören Mäesalu, Ardo Saulep, Margus Nurk. Aga loetelu võiks pikemgi olla.

Vent tunneb meenutustes uhkust, sest mingil ajavahemikul oli Sindi skatepark Pärnu ümbruses ainus koht, kus noored harjutamas käisid. Esimene võistlus korraldati 2007 aastal. „Elemente ja osalejaid oli küll vähevõitu, aga seda puudust korvas noorte entusiasm midagi ise teha. Tore, et tosin aastat hiljem näeb enamikku nendest tegijatest endiselt veel ka 2018. aasta võistluse organiseerijate hulgas.”

2016. a Sindi Skate oli juubelihõnguline ja ühtlasi sedavõrd esinduslikum, sest esmakordselt sai rääkida rahvusvahelise osalusega võistlustest. „Võistlema tulid soomlased ja tsehhid. Kohal olid oma riigi parimad sõitjad, kes edukalt osalenud rahvusvahelistel tippude jõukatsumistel,” räägib Vent. Juubeliks valmis OnWheelsRamps.ee poolt flybox ja vertwall. Sõitmine muutus parimatele oma ala valdajatele hoopis huvitavamaks. Suuremat põnevust nautisid ka pealtvaatajad. Renoveeriti obstaakelquater. Soome BowWow Meedia Power abiga valmis film. „Juubeliaasta sündmusega liitus meiega Sindi noormees Henri Holland (tuntud Kuldrula korraldustiimist), kes on meeskonnas väga suureks abiks tänu oma laialdastele teadmistele ja kontaktidele,” räägib Vent, kelle sõnul jätkub tollelt võistluselt saadud meeldivaid elamusi veel paljudeks aastateks.

Mullune Sindi Skate 2017 jääb senistest võistlustest meelde suurima osalejate arvuga – 62 trikitajaga. Kõige populaarsem ala oli sõitjatele tõukeratas ja publikule BMX. Esmakordselt võeti kavasse Best Trick, iga ala parim trikivõistlus. Eelmisel aastal tegi võistlustest esmakordse raadiosaate noortekeskuse raadioring Sindi Raadio. Võistlejad saabusid Tallinnast, Haapsalust, Paidest, Sauelt, Sakust, Pärnust, Paikuselt ja muidugi Sindist. Võistluskäiku kommenteeris koduriigi parim kommentaator Karel Kaldasaun. Publiku südame võitis BMX-is esimeseks tulnud Kristen Põder, kes kuulub Mystic BMX tiimi. Trikiratturit iseloomustavad suured frontflipid ja kõrged lennud.

Juba saabuval pühapäeval, 9. septembril toimub järjekordne Sindi Skate, vanas ja pidevalt uuenevas Sindi skatepargis. Nimesid hakatakse kirja panema keskpäeval ja kell 13.00 antakse luba esimeseks stardiks. Võistlusaladeks valiti tõukeratas, rula ja BMX. Osalejaid tuleb üle terve Eestimaa nagu alati. Demonstratsioonesinemisel pingestavad vaatajate meeli riigi parimad BMX pedaalijad.

Võistluste kestel hoolitseb Sindi noortekeskuse kokandusring Sinklased selle eest, et mitte keegi ei peaks tühja kõhtu tundma. Pakutavas toiduvalikus on kanatiivad, soojad chipsid, pannburger, jäätis, magusad joogid.

Otseülekannet korraldab noortekeskuse raadioring Sindi Raadio. Korda peavad Paikuse politseikooli neli kadetti.

Harjumuspäraselt juhib päeva jälle Taavi Burket, kes asunud kõik need aastad skatepargi tuumiku eesotsas. Tänuväärset abi osutab endine rulataja Henri Holland. „Korraldustoimkonda kuuluvad aastate pikkuste kogemustega noored, kelle kõrval tegutseb ka vahva järelkasv,” on Vent toimiva ettevalmistusega rahul ja loodab ka sellel korral suurepärast võistluskulgu.

Urmas Saard