Türgit tutvustava viienda päeva veebiviktoriini auhinnaloterii võitjad

Viienda päeva vastuste põhjal kokkuvõtte teinud Ester Haas teatas, et vastajaid oli 27, kellest üks uus mänguga liituja. Kõigile küsimustele vastas õigesti 18 inimest.

Türgi lapsed Istanbulis Foto Tatjana Grigorjeva-Keerup
Türgi lapsed Istanbulis. Foto: Tatjana Grigorjeva-Keerup

[pullquote]Tänahommikune loosiauhindade välja võtja oli Hemel Bhuiya Bangladeshist[/pullquote]„Oluline on märkida, et 1. küsimuse vastuseks ei sobi „polo”, kuna see ei ole türgi päritolu ega mängita tseremoniaalkorras. Õigeks lugesime ka vastuse “cirit” ja mängu türgikeelse nime. 3. küsimuses lugesime õigeks ka marmoreering, marmoriseerimine jms,” selgitas Haas. „Tuli paar kommentaari, et esimene küsimus oli keeruline. Seda näitasid ka vastused, sest just selles eksiti kõige rohkem, koguni üheksal korral,” tõdes Haas, kes samas rõõmustas, et eelmise päeva kiitmine inspireeris inimesi veelgi põhjalikumalt küsimustele vastama. Nii näiteks pakkus põnevat lugemist abielupaar Külli ja Marko Šorin, kes vastasid küsimustele ühiselt.

Prekond Šorin nimetas hobusel ratsutades mängitavat sportmängu kolmel kujul: cirit, jereed, javelin. Kuigi jereed oli oodatud vastus, täiendasid teised õiget nimetust. Nad kirjutasid vastuses, et hobused on türklaste jaoks läbi ajaloo olnud väga olulised ja pühad loomad. Türklased sündisid, kasvasid, võitlesid, sõid ja surid hobustel. Toiduks tarvitati hobusepiimast valmistatud juustu – koumissi. Esmakordselt tutvustati seda ratsutamise meeskonnamängu 1071. aastal.

Marmoreerimisest kõneldes ütlesid Šorinid, et on ka ise Pärnu õpitoas harjutanud seda „trükkimise” kunsti. Termin ‘ebru’ pärineb pärsiakeelsest sõnast ‘ebri’, mis viitab veele, veepinnale. Ebru kuulub Unesco maailmapärandi nimekirja.

[pullquote]Tere! Merhaba![/pullquote]Nagu ikka, saatis Haas edasi Este Maidle lisainfost pakatava vastustekirja, mis sedakorda tervitas mälumängu korraldajate toimkonda kahes keeles: „Tere! Merhaba!” Võibolla just nii saab Türgi nädala lõppemise viimastel päevadel veel mõnigi inimene selgeks vähemalt ühe türgikeelse sõna.

Helga Mitt teadis lisada, et võistkondliku ratsaspordi mängu tõid endaga kaasa Altai mägedest Türgi aladele rännanud nomaadid juba 11. sajandil. Ta lisas juurde, et Türgis on ca 50 klubi, kes kohalikke turniire korraldavad. Seejuures kannavad mängijad just tollele piirkonnale omast riietust.

Samuti vastab Grete Soosaar põhjalikumalt. Lisaks neile, kelle kirjad meie uudisvoo toimetusele edasi läkitati, väärivad Haasa hinnangul lisainfo välja toomise eest ära märkimist ka vastajad Jaana Veskioja, Inga Mänd, Siim Otto ja Sander Soosaar, Ave Ermus, Urmi Jüring, Milve Jaakson.

Tänahommikune loosiauhindade välja võtja oli Hemel Bhuiya Bangladeshist.

Evil Eye rinnanõela võitsid Maarja Tamm ja Urve Timm.

Raamatu “Türgi 85 – Eesti 90 sõprus läbi aegade” võitis Kadri Mironenkov.

Manisa reisijuhi ja märkmiku võitis Siim Otto koos Sander Soosaarega.

Urmas Saard

Samal teemal:

Foto Arne Timm

 

 

 

Türgit käsitleva neljanda päeva veebiviktoriini fortuuna tegi oma valiku

Türklastele on rahvuslipp ja selle kasutamine väga armsad, neid näeb palju ja mitmel pool Foto Mikko Selg

 

 

 

Türgi teemalise viktoriini kolmanda päeva fortuuna lemmikud teada

Türgi teemanädalal Pärnus ehivad Raeküla Vanakooli keskuse hoonet Eesti ja Türgi riikide lipud Foto Urmas Saard

 

 

 

Türgi teemalise viktoriini teise päeva tulemused ja fortuuna soosikud selgunud

Ted Ankara College Foundation Ensamble esinemine Sindi gümnaasiumi aulas Foto Urmas Saard

 

 

 

Türgi teemalise viktoriini esimese päeva tulemused selgunud