VAATA, KES KÄISID ESIMESEL PÄEVAL RAPLA KULTUURIFESTIVALIL SÄRIN

Film „Tulnukas 2”. Foto: Getter Kala

Päevatoimetaja

Eile, 13.septembril sai alguse järjekorras 9. kultuurifestival SÄRIN, mis tõi Raplasse esinema mitmeid tuntud kultuuritegelasi.

Vennaskond. Foto: Joonas Kreuz

Festivali avamisel esitas Raplaga seotud lugusid festivalimeeskonnast koosnev bänd Särina Majabänd eesotsas peakorraldaja Maili Metssaluga, Sten-Olle Moldau, Lennart Lennuk, Madis Kirss, Lauri Kadalipp, lisaks ka Mari Jürjens, Karolin Saariste ja räppar Maakuu. Esitamisele tulid Raplaga, Raplamaaga ja Rapla inimestega seotud lood “Tere õhtust” (esitas Maakuu, autorid Al & Maku), “Vaid sinu juures on nii hea” (Thea Paluoja, Proov 583), “” (Karolin Saariste), “Naer” (Virmalised ja Jaak Joala, muusika autor Toivo Kurmet), “Pastoraal” (esitas Mari Jürjens, autorid Riho Sibul, Ultima Thule, Vaiko Eplik), “Siia laotan südame” (esitas Maili Metssalu, autor Rachel Sermanni). 1. novembril on Särina Majabändi järgmine kontsert.

Avamine. Foto: Anni Sahkur

Festivali programmis vaadati palju kõmu tekitanud filmi “Tulnukas 2” ning külas olid ka režissöör Rasmus Merivoo ja Valdist mänginud Märt Avandi. AI kaasabil tekkis publiku silme all Paide Teatri etendus “Konsiilium”. Eesti pärimusmuusika uuendusi tõi lõõtsakuningas Juhan Uppin. Elektroonilise maailma tekitasid Koikson_Tärn_Mölder ning õhtule andis võimsa punkti 40. Tegutsemisaastat tähistanud legendaarne Vennaskond.

Juhan Uppin. Foto: Karoliina Kreintaal

Rapla festivali peamine tegevuspunkt on Kultuuriklubi BAAS, kus on nii sise- kui välisala. Filme näidatakse ja nendest räägitakse Rapla kinos.

Kunstivestlust pidasid kunstnikud, kelle teosed on festivali ajal nähtaval Kaasaegse Kunsti Keskuses ja Baasi kohvikus. Näitustega on väljas Margit Terasmees, Toomas Kuusing ja Regina-Mareta Soonsein. Lisaks on Rapla Promenaadil näha eesti loodusfotograafide näitus “Vereta jaht”. Kirjandusprogrammis vestles Tartu Ülikoolis poliitika- ja sotsiosemiootika professor Andreas Ventsel levivate vandenõuteooriate ohtudest.

Juhan Uppin. Foto: Karoliina Kreintaal

Festival jätkub laupäeval, 14. septembril illustraatori Kertu Sillaste kilakola töötoaga lastele. Hoovis jätkub programm sportlikult ja saab end proovile panna mitmetes võistlustes. Oma filmi “Nähtamatu võitlus” näitavad ja publikuga arutlevad Rainer Sarnet, Ursel Tilk ja Kaarel Pogga. Dokumentaalfilmiprogrammist näitavad filme Mattias Veermets (“Vara küps”) ja Juhani Haukka (“Mälestus elust”) ning vestlevad huvilistega pärast seanssi. Teatriprogrammist teeb nalja Ann Vaida ja Rapla Väikelinna teatri tegijad viivad külastajad bussireisile. Muusikaga kostitavad noored tegijad Moment ja EHALE, särtsakad Clicherik ja Mäx, komeedina tõusnud Haldi & ans Flamingo ning tantsutajad Funk Embassy DJ’d.

Kirjandusprogramm pakub meeli kostitavaid vestlusi Sveta Grigorjeva, Andreas Ventseli, Kaisa Ling ja Haldi Välimäe poolt. Kohal on ka kirjanik Indrek Koff, kelle teos “Issi!” ka ette kantakse.

Vaata programmi

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap