JOHANNA GRAUVERKI SAJANDAT SÜNNIPÄEVA TÄHISTATAKSE RAHVUSVAHELISE NÄITUSTESARJAGA

Johanna Grauverk Pärnus Raeküla Vanakooli keskuses. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Möödunud nädalalõpul avati Leedu väikelinna Vievise kultuurimajas Pärnu juurtega amatöörkunstniku, luuletaja ja kirjaniku Johanna Grauverki loodusmaalidest koosnev näitus “Kaunid paigad Pärnus ja Pärnumaal”.

Nii konkreetse kui ka selle järgselt toimuvate rahvusvaheliste näitustega tähistatakse loovisiku sajandat sünnipäeva. Tähistas ju Johanna möödunud kevadel oma 99ndat, sajandani on jäänud veel vaid veidi enam kui pool aastat.

Näituste korraldamisel teevad koostööd Pärnu kogukonnakeskus Raeküla Vanakooli keskus ja heategevusorganisatsiooni Y’s Men International erinevad klubid Baltikumis ja Skandinaavias. Kavas on vähemalt viis näitust Balti riikides ja Skandinaavias. Esimene siis laupäeval, 17. septembril avatud Leedus ja järgmised vastavalt – kaks näitust Lätis asukohaga Livani ja Cesis, seejärel näitus Soome pealinnas ja lõpuks näitus Taani väikelinnas Randers. Tagasi Eestisse peaks näitus jõudma 2024. aasta esimesel poolaastal, kuid samas võib Y’s Men International Euroopa piirkonna klubide koostöö tulemusel lisanduda näitusi teisteski paigus, sealhulgas täiendavaid näitusi nii Leedus, Lätis, Soomes kui ka Taanis.

autor soovis oma käsikirja stiili 100% säilitada


Johanna Grauverk on vabakutseline loovisik, kelle loomingusse kuulub enam kui kolmsada erinevas tehnikas kunstiteost ja palju luulet. Mitmete heliloojate abiga on tema luulet ka viisistatud. Omal käel on ta välja andnud neli trükist, millest viimane “Minu värvilisest maailmast – looja loomingu lättel IV” anti 2019. aastal Raeküla Vanakooli keskuse kirjastuse poolt. Trükise algis oli autoril valminud juba enam kui viis aastat enne küljendamist ja trükkimist. Toonaseks peamiseks probleemiks oli, et autor soovis oma käsikirja stiili 100% säilitada. Nii tuligi Vanakooli keskuse pere vastu ja koostöös ta lähedastega andis välja trükise – küljendas, korraldas trükkimise – võimalikult autentselt.

Johanna Grauverk astus selts Raeküla liikmeks ametlikult 2014. aastal, kuigi osales Vanakooli keskuse tegevustes juba varasemalt. Ta on tulihingeline Raeküla linnaosa patrioot, armastab väga Pärnut ja Pärnumaad, siinset loodust ja inimesi. Viimased paar aastat koroonapandeemiat ei möödunud ka eakale loomeinimesele mitte lihtsalt. Nii viis haigus ta 2020. aasta kevadel haiglasse, sealt juba hooldushaiglasse ja nüüd juba enam kui poolteist aastat veedab Johanna omi päevi Tammiste hooldekodus. Kunstnik on süvakristlane, mistõttu astus ta veel paar kuud tagasi rahvusvahelise heategevusorganisatsiooni Y’s Men International liikmeks. Y’s Men Internationali näol on tegemist organisatsiooniga, mis järgib ja levitab kristlikel väärtustel põhinevaid elupõhimõtteid. Just nimetatud organisatsiooni erinevate Baltikumi ja Skandinaavia klubidega on kavas korraldada Johanna Grauverki loomingut kokkuvõttev rahvusvaheline näituste sari, mis koosneb 30st Pärnu linna ja maakonna looduskauneid kohti tutvustavast maalist.

Pärnu Linnavalitsus toetas oma möödunud esmaspäevasel nõupidamisel Johanna Grauverki rahvusvaheliste näituste sarja 1000 euroga, mis aitab läbida maalidel uuenduskuuri. Nimelt on ajas kannatada saanud maalide raamid ja osal loomingust raamid puuduvad. Esialgne rahvusvahelise näituste sarja eelarve on 2754 eurot, mille lisaks Pärnu linnale katavad kahasse organisatsioonid – selts Raeküla ja Y’s Men International klubid, mille liige on ka kunstnik. Raamimist vajavaid maale on veel hinnanguliselt 100 ringis, millest saab komplekteerida omanäolisi näituste sarju – nn “Johanna ja lilled”, “Johanna joonistas inimesi” jne. Nii loodab Raeküla Vanakooli keskus kui rahvusvahelise näituse initsiaator, koostöös erinevate organisatsioonide ja eraisikutest panustajatega jõuda ka allesjäänud töödest ette valmistada juba järgmised näitustesarjad.

Piia Karro-Selg,
juhataja/juhatuse liige
Raeküla Vanakooli Keskus/MTÜ Selts Raeküla

Samal teemal:

Raeküla esimene aukodanik: külva seeme pildikirjas tagasi