SURI PÄRNU KUJUR RAIT PÄRG, PALJUDE VÄÄRTUSLIKE SKULPTUURIDE LOOJA

Rait Pärg. Foto: Urmas Saard / Külauudised

„Meie hulgast lahkus eile kallis kolleeg, sõber, õpetaja, kiviraidur Rait Pärg. Jääme mäletama teda kui heatahtlikku inimest ja tegusat kunstnikku.” teatas täna keskpäeval Eesti kujurite ühendus kurba sõnumit oma Facebooki lehel.

Rait Pärg sündis 1966. aasta 2. juunil Pärnus. Õppis aastatel 1981-1985 Tartu Kunstikoolis kivi kunstilise töötlemise erialal ja jätkas õpingutega 1981-1987 ERKI-s skulptuuri erialal. Pärg elas ja töötas Pärnus. Ta on õpetanud Pärnu kunstikoolis, Vabakoolis ja Saksa tehnoloogiakoolis. Tegutses vabakutselisena ja on osalenud puu-, lume-, jää- ja liivaskulptuuri sümpoosionidel nii Eestis kui paljudes teistes riikides. Materjalidest kasutas ta lisaks liivale, lumele, jääle ja puidule ka pronksi, alumiiniumit, dolomiiti, graniiti, betooni. Samuti tegeles ta maalimisega.

Näitustel hakkas ta osalema alates aastast 1992. Paarikümnel aastal on ta võtnud osa grupinäitustest Pärnu ja Haapsalu linnagaleriides ning Eesti Rahvusraamatukogus.

Kodulinna kaunistavad kunstniku loodud Raimond Valgre kuju, Rääma kooli vilistlaste pink, roostevabast terasest installatsioon “Kaks purje”, pallimängija ja väiksemad taiesed linnaruumis, “Armastuse ausammas” Valgerannas. Ta puhastas ja hooldas erinevate autorite töid. Aga 2016. aastal tõi Rait Pärg oma 50. juubelit tähistades Pärnu randa suure liivast sinivaala, mille küll soojus ja tuul kiiresti minema pühkis nagu on kadunud ka teised liiva- jää- ja lumeskulptuurid. Kuid Rait Pärg ise püsib mälestustes ja oma töödega jäävalt rahva südames.

KU päevatoimetaja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga