NÕUANDEID VÄIKEETTEVÕTJATELE, ET VÄLJAKUTSUVAID AEGU EDUKAMALT LÄBIDA

Maarja-Maria Aljas. Foto: SEB

Viimaste aastate majandusvaldkonna väljakutsed jätkuvad ka alanud aastal nii eraisikute kui väike- ja keskmise suurusega ettevõtete vaates. SEB väike- ja keskmise suurusega ettevõtete valdkonna juht Maarja-Maria Aljas annab viis praktilist nõuannet, kuidas ettevõtjana väljakutseid ületada ning majanduslik ebakindlus enda kasuks tööle rakendada.

„2024. aasta ettevõtluskeskkonna märksõnadeks on ebakindlus, optimeerimine, innovatsioon ja jätkusuutlikkus ning kindlasti töötajate väärtustamine,“ märkis SEB panga väike- ja keskmise suurusega ettevõtete valdkonna juht Maarja-Maria Aljas. Samadele põhimõtetele toetudes on tema sõnul ettevõtetel võimalus nii käesolevast kui ka tulevastest kriisidest pigem võita kui kaotada.


Vaata üle kulud ja vii läbi põhjalik riskianalüüs

Kulude ja riskide analüüs on ettevõtete jaoks oluline igal ajal, ent eriti oluliseks muutub see keerulistel aegadel. Vaata läbi ettevõtte kulud, et leida kohad, kus saab ajutiselt kulutada vähem või toimetada soodsamalt. Nii tasub üle vaadata näiteks energia-, logistika, kontorikulud.

Tuvastama ja hindama peaks oma ettevõtte potentsiaalsed riskiallikaid – milliste riskide realiseerumine on majandustegevusele kõige ohtlikum? Vastavalt riskidele tasub koostada plaan riskidega toimetulekuks, mida saab riskide realiseerumisel ette võtta. See aitab kiirendada protsesse ja vähendada riskidega kaasnevaid negatiivseid mõjusid ettevõttele.

Digitaliseerimine ja tõhusamad makseprotsessid aitavad aega ja raha kokku hoida

Pilvelahendused ja digitaliseeritud tööprotsessid aitavad kokku hoida nii aega kui ka IT-kulusid. Väikeettevõtjate jaoks on loodud mitmeid digitaalsed arvelduslahendusi ja raamatupidamisprogramme, mis aitavad vähendada aja- ja tööjõukulusid.

Õigeaegne arvete laekumine aitab tagada püsiva rahavoo. E-arved ja oma kliendibaasile sobivad makselahendused tagavad rahade õigeaegse laekumise. Lisaks hoiavad need kokku ettevõtte aega võlglaste korrale kutsumisel. Mugavad makselahendused ja lai makseviiside valik kaardimaksest kuni maksete algatamise teenuseni, on hea ja mugav viis kindlustada, et sinu e-poest tehtud ostude tasud kindlasti kiirelt sinuni jõuavad.

Jätkusuutlikus annab konkurentsieelise

Just keerulistel aegadel tasub oma ärimudel uuesti läbi mõelda ja otsida eeliseid konkurentide ees. Täna on kahtlemata nii tarbijate kui ka investorite fookuses roheline mõtteviis ja jätkusuutlike põhimõtete jälgimine võib anda konkurentsieelise.

Majanduslikku kindlust võib lisada koostöö partnerite ja tarnijatega, kelle tooted ja teenused on toodetud jätkusuutlikuse põhimõtteid järgides. Jätkusuutlike lahenduste kasutusele võtmine võib kaasa aidata ka kulude kokkuhoiule – energiatõhusus; tehnoloogilised uuendused, mis aitavad protsesse parandada; ringmajandus, mis aitab vähendada näiteks materjalikulusid või prügikäitluse kulusid.

Tarneahela hindamine ja rahavoogude juhtimine

Hinda oma ettevõtte protsesse – kas on asju, mida saaks teha efektiivsemalt või hoopis aeglasemalt, et hoida kokku kulusid? Hinda ka tarnijaid – kas oleks vaja teha muudatusi, et tagada enda tegevuse kuluefektiivsus. Näiteks tasub analüüsida tarnijate hinna ja kvaliteedi suhet, tarnekiirust, tarnetähtajad, maksetingimused, innovatsioonivõime jms.

Rahavoogude juhtimisel on oluline omada head ülevaadet oma ettevõtte finantsolukorrast. See annab võimaluse vajadusel tegevusi optimeerida – kaaluda maksetähtaegade või lepingutingimuste muutmist.

Töötajad on ettevõtte väärtuslikuim vara

Hoia oma inimesi ka rasketel aegadel – tunnusta ja toeta oma ettevõtte meeskonda. Keerulistel aegadel on üha olulisem kaasata töötajaid otsuste tegemisse ja uute ideede genereerimisse. Nii tunnevad tööajad ennast väärtuslike partneritena. Võimalusel koolita oma meeskonda, et inimesed suudaks täita erinevaid rolle. Töötajatesse panustades panustad oma ettevõttesse ja töötaja tunneb, et temal ettevõtte edukuses väärtuslik osa täita.