JUHAN ÄNILANE JA HEINO LAIAPEA USUVAD BALTI KETI TEATEJOOKSUL KÜMNE OMAVALITSUSE KOOSTÖÖSSE

Tervitused Toompea platsil. Foto: Erik Peinar / Riigikogu

Innukalt eestlasi Balti keti teatejooksule ärgitavad kodanikuaktivistid Juhan Änilane ja Heino Laiapea jagavad teavet praeguse ettevalmistava hetkeseisu kohta. Meeste sõnul peaks edaspidi kogu infot jagama teatejooksu koordineerija Eestis. On see Kultuuriministeerium või mõni spordiühendus, seda nad praegu ei tea.

Teatejooksu peakorraldaja on Leedu Amatöörjooksjate Liit. „Usume Eestis kümne omavalitsuse koostöösse Balti keti teatejooksul,” ütlevad Juhan Änilane ja Heino Laiapea, kes levitavad avalikkusele Balti keti teatejooksu infot, mida on väidetavalt antud Viljandimaa kohalikele omavalitsustele.

Leedu Amatöörjooksjate Liit on korraldanud 32 korda Balti keti teatejooksu Vilnius-Riia-Tallinn. Esmakordselt toimub see nüüd neljale päevale jagatult ja kulgeb mööda Balti keti ajaloolist teed.

 Piirilt asukohani on 158 km

Kava kohaselt jõuavad jooksjad Eesti-Läti piirile 25. augusti hommikul orienteeruvalt kella kümneks. Edasi läbi Karksi-Nuia, Viljandi ja Türi jõuavad jooksjad Rapla lähistele Valtu spordimajja, kus leiab aset toitlustamine ja majutus. Piirilt asukohani on 158 km.

26. augusti hommikul kell 9 jätkub jooks Tallinna suunal. Pidulik lõpetamine Tallinnas Toompea platsil peaks toimuma orienteeruvalt kell 13.-13.30. Valtu spordimajast Toompea platsini on mõõdetud 60 km. Jooksu tempoks on arvestatud kuus minutit ühe kilomeetri kohta. Etapi pikkus 10 km. Igast omavalitsusest tuleks välja panna kuni 10 osalejat.

Soovitav distants esimesel päeval 20-30 km ja teisel päeval 10 km, vastavalt iga jooksja võimetele ja soovile ka rohkem. Esialgse kava järgi võiks Eestis igal etapil joosta koos viis Leedu ja Läti jooksjat ja 10 Eesti jooksjat. Sõltuvalt jooksjate arvust võib see olla nii suurem kui väiksem. Harjumaa jooksjad osalevad tõenäoliselt vaid 26. augustil.

Maakonna kohta piisaks ühest saatebussist. Transpordikulud tasuksid omavalitsused solidaarselt. See oleks esialgu ainus otseselt teatejooksuga seotud kulu omavalitsustele. Näiteks, kui Viljandimaa neli omavalitsust tellivad ühiselt OÜ Heiki Bussireisid 60-kohalise bussi, on ühe päeva hind kuni 600 eurot. 158 kilomeetri pikkusel teekonnal piirilt Valtu spordimajani teeks siis ühe omavalitsuse kohta päevahinnaks 150 eurot.

Palutakse teatada, kas omavalitsuste jooksjad soovivad osaleda ühel või kahel päeval? Vastamisega läheb kiireks, sest siis on võimalik koondandmed edastada jooksu korraldajatele.

„Tegime Kultuuriministeeriumile ettepaneku koordineerida teatejooksu ja koostöös EMSL Jõudi, EOK Riigikogu ja Balti Assambleega katta Valtu spordimajas toitlustuse ja majutuse kulud ning tasuda Leedu Amatöörjooksjate Liidule saja Eesti jooksja stardimaksu. Kuna sellele vastust pole seni tulnud, on küsimus edastatud omavalitsustele.” Küsitakse, kui suures ulatuses on omavalitsus nõus tasuma oma jooksjate stardimaksu? Ühe jooksja osalustasu on 100 eurot. Ka sellele küsimusele palutakse kiiret vastust, sest eelarvete koostamine on käsil nii Kultuuriministeeriumis, Riigikogus kui Eesti Olümpiakomitees.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

BALTI KETI TEATEJOOKS KULGEB 2024. AASTAL MÖÖDA AJALOOLIST TEED

Share via
Copy link
Powered by Social Snap