RÕUGE KOGUKONNAFESTIVAL ÜLLATAB KESKKONNASÕBRALIKUSEGA

Rõuge Ööbikuorg ja Pesapuu vaatetorn, kus 9. septembril toimub kogukonnafestival “Mina tean, kust tuleb minu toit”. Foto: Sven Zacek

Lota Vana, Võrumaa Arenduskeskuse kommunikatsioonispetsialist

9. septembril toimub Rõuges kogukonnafestival “Mina tean, kust tuleb minu toit” ning ühes sellega Uma Mekk laat. Eestvedajate sõnul on festival keskkonnasõbralik alates turundusest kuni kohapealse jäätmekäitluse ja meeskonna toitlustuseni.

“Me võtsime vastu ürituse roheplaani, mis üldiselt tähendab seda, et Rõuge Ööbikuorg, kus üritus toimub, on pärast festivali sama looduskaunis kui praegu,” ütles Uma Mekk võrgustiku koordinaator ja ürituse üks korraldajatest Kristin Krinal.

Levinumatest keskkonnahoidliku festivali osadest on kogukonnafestivalil jäätmete sorteerimise võimalus, kus külastajatel aidatakse õige valik teha. Eriskummalisem on aga suve alguses Kagu-Eesti Loodusrahva eestvedamisel valminud kompostipeenar, mis võimaldab nii kauplejatel kui külastajatel biojäätmeid kohapeal komposteerida.

Sellele, et jäätmeid, mida käidelda, oleks võimalikult vähe, on korraldajad samuti palju mõelnud. “Me alustasime keskkonnahoidliku mõtteviisiga juba turundusest, eelistades reklaamvoldikutele ja flaieritele reklaami veebis või raadios,” ütles ürituse turundusspetsialist Viivika Nagel, “Loomulikult ei saa prinditavaid reklaammaterjale päris nullini vähendada, sest ootame festivalile ka neid inimesi, kes ei saa infot tingimata veebist ja meediast. Kahele bännerile, mille festivali reklaamiks tegime, loodame leida vahva taaskasutuse kas või näiteks mõne käsitööna valmiva toote näol.” Samuti käib näiteks meeskonnaliikmete toitlustus registreerimise alusel, et toitu mitte raisata.

Lisaks palutakse külastajatel haarata kaasa oma toidunõud ja veepudel – viimast saab puhta joogiveega täita Pesapuu vaatetorni juures või jalutada lausa alla orgu allikale “Muidugi arvestasime sellega, et kellelgi nõude kaasa pakkimine ununeb või ei ole see mingil muul põhjusel võimalik. Seetõttu saab nõusid ka kohapeal laenutada tänu annetajatele ja Rõuge Noorsootöö Keskusele,” selgitas Krinal. “Sarnaselt nõudele oleme kogumas ka riidekotte, et iga külastaja saaks kümnete kauplejatega laadaalal teha oste endale mugavalt ja keskkonnasäästlikult,” lisas ta. Sealjuures laenutati riidekottide hoidmiseks sobiv alus Võru Helkuripuu projektilt, mille hooaeg algab alles oktoobris.

Keskkonnahoidu loodetakse suurendada ka läbi üleskutse liikuda festivalipaika jalgsi või ühistranspordiga. “Kaugemalt tulijad võiks kaaluda ka autosõidu ühildamist ning tulla kogu seltskonnaga ühe autoga,” ütles Krinal.

Kokkuvõttes ütles Krinal, et kuna tegemist on kogukonnafestivaliga, on tore näha, et niivõrd palju inimesi ja organisatsioone on appi tulnud. Kokku on üritusega seotud ligi 100 inimest: vabatahtlikena, korraldajatena, loenguid või töötubasid pidamas.

Üritusega on võimalik lähemalt tutvuda Rõuge valla kodulehel.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap