LÄTI TALUDE KODUKOHVIKUD KUTSUVAD KÜLASTAJAID

Illustreeriv pilt. Foto: Läti Investeerimis- ja Arenguagentuur

Igal nädalavahetusel kuni 17. septembrini kostitavad Läti kodukohvikud külastajaid kohaliku toiduga ning rõõmustavad vilje– ja tegevuskavaga. Külastada saab 42 sihtkohta, millest igaühel oma lugu.

Küllap Eesti külainimesi, eriti lõunapool, huvitab ka Lätimaa kodukohvikute külastamine juba sellel nädalavahetusel või siis edaspidi.

Mõnel pool pakuvad võõrustajad klassikalist talusööki, teisel juhul aga maailmarännakut läbi erinevate rahvusköökide. Mitmes talus on mõeldud taimetoidu- ja veganmenüüle. Korraldatakse ka lisategevusi: käsitöö õpikojad, mängud, muusikainstrumentide mängimine, kontserdid, temaatilised meistriklassid jne. Ürituse kodulehel, mis on ka eesti keeles, leiab soovitusi iga sihtkoha lähedal asuvate vaatamisväärsuste kohta.

Läti Investeerimis- ja Arenguagentuur (LIAA) korraldab kodukohvikute päevi kolmandat korda ja osalevate kohvikute arv üha kasvab.

„Kodukohvikutes näevad külastajad teistsuguseid kohti, sest neist enamik igapäevaselt toitlustamist ei paku ja külalisi vastu ei võta. Seetõttu on see igale osalevale huvilisele või perele eriline pidupäev. Kutsume eestlasi Läti maapiirkondi tundma õppima, kogema kodukohvikute päevade pakutavat mõnusat meeleolu, maitsma kohalikku sööki ja nautima huvitavat kultuuriprogrammi,“ ütles LIAA direktor Kaspars Rožkalns.

Kodukohvikute päevade projekt, mille raames pakutakse talude ja koduhoovide improviseeritud kohvikutes külalistele maitsvat toitu, loodi koostöös Läti maaturismi liiduga (Lauku ceļotājs). Selle juhatuse esimees Asnāte Ziemele ütleb, et paljudes kohtades rõõmustatakse külalisi muusikaliste etteastete ja lastele mõeldud meelelahutusega. „Enne kehakinnitust pakuvad paljud kodukohvikud ka oma talu, mõisa või majapidamise ekskursioone – külalistele näidatakse, kes lätlased on, millega me igapäevaselt tegeleme ja kuidas maal elatakse.“

Sel nädalavahetusel

Kohtumiseni Suitis

19. augustil avavad ajaloolises Suiti piirkonnas (Alsunga, Jūrkalne, Gudenieki) kohalikud oma majade uksed külalistele vaid üheks päevaks. Avaneb võimalus tutvuda suitide kulinaarse pärandiga, kuulata nende laule ja lugusid, nautida pillimängu, tantsida, tutvuda kohalike traditsioonidega, osaleda loometöötubades ja teha palju muud.

Suitid on läti etniline rühm – omapärane, ligi 400 aastase ajalooga katoliiklik saareke luterliku Kuramaa südames. Suitide kultuuriruum on kantud UNESCO maailmapärandi nimistusse, nende keel on säilinud tänaseni.

Alsunga keskaegses lossis saab tutvuda Schwerini perekonna ajalooga. Just tänu sellele perekonnale kujunes järgmistel sajanditel välja Alsunga ja ümberkaudsete valduste elanike identiteet ning neid hakati kutsuma suitideks.

Kodukohvikute päev Mārupe ja Olaine piirkondades

Varjudes pealinna melu eest, tegutsevad selle külje all asuvates Mārupe ja Olaine piirkondades toimekad, külalislahked ja loomingulised elanikud. Uue nägemuse ja värskete ideedega noored kutsuvad sõpru, sugulasi ja külalisi uusi maitseid proovima. Riia lähiümbrus on nagu hästi hoitud teemant. Siin saab jälgida lennukite õhkutõusmist, jalutada loodusradadel või ratsutada, tutvuda põneva ajalooga ning veeta aega loodusparkides või rattaradadel.

Kodukohvikute päeval, 19. augustil, pakuvad külalislahked kohvikute pidajad näiteks täidetud kartuleid, suppe, kooke, sõjaaegset kööki ja isegi küüslauguõlut. Iga võõrustaja on valmis külalisi vastu võtma talle omasel viisil: pakutakse lõõgastavat muusikat, harivaid õpitubasid, ekskursioone ja muid üllatusi. Kõige tähtsam on aga kohtuda ja koos mõnusalt aega veeta.

Üks maitsev päev Ventspilsi ümbruses

19. augustil ootavad Ventspilsi ümbruses külalisi 23 kodukohvikut. Siinne piirkond võib olla uhke mitte ainult Läti pikima mereranna üle, vaid ka maaliliste supelrandadega järvede ja jõgede ning kõrge Jūrkalnest kuni Užava tuletornini ulatuva pankranniku üle.

Ventspilsi piirkond on ainulaadse kultuuri- ja ajaloopärandiga – oma kodukohvikutes pakuvad nii kaasaegseid kui ka traditsioonilise maitseid kuramaalased, suitid ja liivlased.

Pärast maitsvat einet saab külastada vaatamisväärsusi, nagu Läti vanima oreliga Ugāle kirik või uhke interjööriga Zlēki kirik, mida kunagi kutsuti Zlēki katedraaliks, samuti vaadata mõisaid ja jalutada mööda kauneid loodusradasid.

Saagu pidusööki!

Piebalga on aegade algusest peale olnud vägev ja külalislahke paik. Ammustest aegadest on teada, et iga siinkandi pererahvas tervitab külalisi avatud südame ja tõelise söömaajaga. See on koht, kus saab kulgeda mööda küngastest üles-alla looklevaid teid ja näha kohalikke vaatamisväärsusi: Dzērbene lossist Jaunpiebalgani, Piebalga muuseumidest kuni Kaiveni välja.

Bauska piirkonna maitsete mitmekesisus

Bauska piirkonda võib nimetada Läti kultuuriturismi metropoliks. Siin saab hea ülevaate kunsti ja arhitektuuri peamistest suundadest alates keskajast, renessansist, barokist, rokokoost ja klassitsismist kuni tänapäevaste taluhooneteni. Kümne kilomeetri raadiuses Bauska ümbruses asuvad Läti uhkeimad lossid ja mõisad – Rundāle ja Bauska loss, Brukna mõis, iidsed linnamäed, nagu Mežotne lossimägi ning kaasaegsed loomingulised kultuuriasutused, näiteks Igo muusika- ja kunstikeskus Ceplis või Mežotne kirik.

Bauska lähiümbrus on pikka aega olnud Läti viljakamaid alasid, seega on piirkonna põhitegevusala põllumajandus ja selle saaduste töötlemine. Paljud ettevõtted lubavad oma majapidamist või tootmisettevõtet ka lähemalt vaatama ning sealset toodangut maitsma, samuti saab tooteid kaasa osta. Nii saabki Bauska piirkonna kodukohvikute päevade raames maitsta nii õlut kui ka veini, aga ka mitmesuguseid juustusorte, erinevaid vegantoite, mahlast veisepõske, Gruusia kööki, magustoiduks aga maitsvaid pannkooke ja kooke või oma aias kasvatatud meloneid ja astelpajumarju.

Need ja veel paljud teised võõrustajad ootavad külalisi 19-20. augustil!

Rohkem infot aadressil: https://majaskafejnicas.lv/et/.

Enne valitud kodukohvikutesse minekut:

Võtke kohvikuga ühendust ja reserveerige oma külastus, et tagada endale vaba laud.

Kontrollige, millal valitud tegevus toimub, sest tegevused võivad toimuda eri aegadel.

Kontrollige, kas teie valitud toimumiskohas saab sularahata maksta, sest mitte kõikide ürituste korraldajate juures ei saa kaardiga maksta.

KU päevatoimetaja