INGERISOOMLASTE LAULU- JA TANTSUPIDU PADISEL

Padise kloostri müürid. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Homme ja pühapäeval, 8. – 9. juulil, peetakse Eesti ingerisoomlaste XXXII laulu- ja tantsupidu, mis algab Põllküla mälestushiies ja kulmineerub Padise kloostri varemetes.

Laupäeval minnakse kella kaheks Põllküla mälestushiide mälestusteenistusele. Peale seda leiab aset Paldiski linnakalmistul mälestushetk ingerisoomlastele pühendatud mälestuskivi juures.

Kell viis toimub Kallaste turismitalus seminar teemal “Soome ja Eesti vaimulikud 1921-1991 ingerisoomlasi teenimas ja hingehoidu pakkumas”. Seminari lõppedes järgneb lõkkeõhtu.

9. juulil kell 9 algavad Padise kloostris peo proovid ja keskpäeval heisatakse Padise rahvamaja lipuplatsil lipud, ühendkoor ja kohalviibijad laulavad hümni, peetakse tervituskõnesid. Seejärel suundub paraad lippude lehvides ja torupilli saatel jumalateenistusele Padise kloostri kirikusse. Jumalateenistuse järel algavad kloostri territooriumil ja selle ümber esinemised.

Peo kestel näeb kloostri varemetes Stella Tukia etnograafiaprojektina valminud moekollektsiooni, mille loomisel avastas ta oma soomepoolse perekonna rääkimata ajaloo ja selle põhjused ning tagajärjed. Keskendudes ingerisoomlaste teekonna valusamatele aegadele ei räägi kollektsioon vaid ühe perekonna, vaid kogu rahva loo.

Laulu- ja tantsupidu korraldavad tänavu Eestisoomlaste Kultuuriomavalitsus, Eesti Ingerisoomlaste Liit ja Ingerisoomlaste Tallinna Selts ja Padise klooster. Peo korraldamist toetab Kultuuriministeerium.

Ühislaulude tekstid ja esinemiskava saadaval peo ajal. Pidupäevalisi toitlustab Tartu Ingeri kohvik.

KU päevatoimetaja