FOLK PAND KÄÜMÄ

Eesti rahvamuusikatöötluste festival Mooste Elohelü. Foto: Kristina Masen

Mooste mõis on 14.–15. juulil täis muusikat ja erilist folgiõhkkonda: Eesti rahvamuusikatöötluste festival Mooste Elohelü pakub uhkeid kontserte, töötubasid, ühislaulmist ja -tantsimist ning ka spontaanset musitseerimist. Kogu festivali kroonib legendaarne võistluskontsert.

Kirev kava

Reedesest festivalipäevast leiab igaüks oma. Võrumaa muusik Mari Kalkun esitleb uut põnevat plaati „Stoonia lood“, kus Mari hääl, kandled, klaver ja elektroonika loovad põnevaid kõlamaastikke. „Tahtsin jõuda ürgsema kihistuseni esinevanemate pärandis, et siduda kõike, mida praegu enda ümber toimumas näen,“ ütleb Mari Kalkun.

Ansambel Eesti keeled koosseisus Tuule Kann, Ella Maidre, Jaak Sooäär, Ain Agan, Mari Jürjens ja Vaiko Eplik esitavad ansambli asutajaliikmete Jaak Johansoni ja Riho Sibula laule ja lugusid. Küllap need kõlavad tänases koosseisus ja interpretatsioonis veidi omamoodi, jätkub nii põnevust kui äratundmist.

Legendaarsed Kukerpillid panevad püsti töötoa ja annavad kontserdi, kus igaüks saab jalga keerutada.

Kes on Eesti parim rahvamuusikatöötleja?

Laupäevasel festivalipäeval lööb Mooste mõis külalistele uksed valla – uudistada saab Villakoda ja Vanaajamaja, Veskiteatrit ja Folgikoda, uksed avab päris uus kontserdisaal Seemnejaamas, päevakontserte annavad 14 koosseisu. Festivali naelaks on võistluskontsert Mooste Folgikojas, kus selgub, kes on parima Eesti rahvamuusikatöötluse autor ilma peal. Uude kuube seatakse uuem rahvalaul „Ma saisi korgõl mäe pääl”. Lisaks tuleb esitada vabalt valitud eesti rahvaviisi töötlus – olgu punk või olgu rokk, kõik nägemused on huviga oodatud. Võistluskontserdil võtavad mõõtu 10 ansamblit, keda hindab žürii koosseisus Taive Särg, Tuule Kann, Olav Ehala, Tauno Aints ja Arno Tamm. Oma auhinna annab festivali patroon Ingrid Rüütel. Valitakse ka publiku lemmik.

Festivali teema on tänavu „Ma-ilm ja mõnda, mis tema sees leida on“ ja rännulustist räägivad erinevad ettevõtmised. Ootame huviga kahe rändmuusiku – lõõtspildur Kadri Laube ja kontrabassist Ago Niglase saabumist festivalile, kes alustavad seiklust Moostesse juba paar päeva varem. Kahepeale on neil kaasas paras ports lõõtsaga pille, kontrabass ning klarnet ja nende eesmärk on pöidlaküüdiga kohale jõuda. Milliste masinatega neil sõita õnnestub, selgub juba paari nädala pärast. „Kui neid hääletamas näete, palun võtke nad kõikide oma pillidega ühes peale,“ räägib festivali projektijuht Liivi Tamm.

Rännumõtted on teemaks festivali eelkontserdil Mehikoormas, kus 14. juulil kõlab erinevate rahvakildude pärimust: Ingerimaa viisid vadja ja isuri keeles, Setomaa ja Võromaa laulud, sealhulgas viisid, mis võisid Mehikoormaski kõlada umbes 150 aasta eest.

Traditsiooniliselt on festivali oluliseks osaks ka esivanemate meenutamise tseremoonia kellatorni juures ning öine matk ja muusikute ühine jämm.

Trehväme ja laalamõ Moosten!

KU päevatoimetaja