EESTLASED LISASID VÄRVI LADINA-AMEERIKA SUURIMAL FOLKLOORIFESTIVALIL

Kolumbia ülemaailmsel folkloorifestivalil Calis. Foto: Monika Tomingas

Rahvakunstiselts Leigarid esindasid Eestist Kolumbias suurejoonelisel ülemaailmsel folkloorifestivalil Calis 23. aprillist 6. maini.

Festivali “I Encuentro Mundial de las Culturas Populares” (Esimene ülemaailmne populaarkultuuride kohumine) raames esinesid Leigarid kahe nädala jooksul igapäevaselt erinevatel lavadel Cali linnas ning viisid läbi ka töötubasid koolides. Festivalil osales 35 rühma viielt kontinendilt ja 15st riigist. Lisaks tähistati rahvusvahelisel tantsupäeval CIOFF® Colombia 20ndat aastapäeva.

“Folkloorifestivalil osalemine tutvustas Eesti pärimuskultuuri Ladina-Ameerikas ning loob aluse kultuurikoostööks ka tulevikus. Tegemist oli tõeliselt suurejoonelise, väga hästi korraldatud ja mitmekülgse festivaliga. Leigarid lisasid oma põhjamaise rahulikkuse ja professionaalse esitusega festivali hoopis teistsugust energiat kui Ladina-Ameerika riikides ollakse harjunud”, kommenteeris Eesti Folkloorinõukogu tegevjuht Monika Tomingas.

Rahvakunstiselts Leigarite juhendaja Helen Lagle tõi välja, et Kolumbia publikult järgnesid nende esinemistele marulised aplausid ja püstitõusmine. “Kolumbia publik ja korraldajad olid väga soojad ja võtsid meid väga hästi vastu. Muretseti meie turvalisuse pärast, nii, et saime oma õiguste ja soovide eest kõvasti võidelda”, naerab Helen. “Võtsime kaasa palju toredaid tutvusi ja kontakte tulevikuks”.

Kolumbia kandideerib ka järgmise CIOFF®i suursündmuse, Folkloriada peakorraldajaks. “Folkloriada on kui folklooriolümpia, mis toob kokku üle maailma erinevate riikide delegatsioonid, kuid kus ei võistelda, vaid tutvustatakse folkloori oma mitmekülgsuses”, tutvustab CIOFF® Eesti esindaja Monika Tomingas.

Lisaks toimus festivali raames ka III Rahvusvaheline folkloorifestivalide korraldajate foorum, kus toimusid seminarid ja arutelud ning parimad festivalide korraldamise praktikate jagamised. Foorumil osalesid Rahvusvahelise pärimuspeo Baltica peakorraldaja Monika Tomingas ja Võru pärimustantsufestivali kommunikatsioonijuht ja välisrühmade koordinaator Anu Koop. Foorum andis hea võimaluse teiste festivalidega kogemuste jagamiseks ning andis ideid, kuidas korraldada kaasavat ning mitmekülgset festivali. Kogemusi jagati Austraalia, Euroopa ja Ladina-Ameerika festivalidelt.

Folkloorifestivali “I Encuentro Mundial de las Culturas Populares” korraldas CIOFF® Colombia, Instituto Popular de Cultura ja Cali linn. Eestit esindab CIOFF®is (Rahvusvahelise folkloorifestivalide ja rahvakunstiorganisatsioonide nõukogu) Eesti Folkloorinõukogu.

KU päevatoimetaja

Share via
Copy link
Powered by Social Snap