KASAHSTANI „PÄIKE” KÜLASTAB RAEKÜLA VANAKOOLI KESKUST

Video ekraanitõmmis ansambli Savita kontserdist Zürichis 2018. a novembris. Kõik ansambli liikmed on Sri Chinmoy jüngrid, kes mängisid ja laulsid oma meistri meloodiaid ning kasutasid ka kahte oma kodumaa instrumenti – kobyzit (nagu viiul) ja dombrat (nagu mandoliin).

Kasahstani eksootiline vokaal-instrumentaalne ansambel Savita annab tasuta kontserdi Pärnus Raeküla Vanakooli keskuse saalis esmaspäeval, 8. mail, algusega kell 18.00.

Kasahstanist pärit meditatiivse muusika kollektiiv Savita külastab kontsertreisil Lätit ja Eestit. See on nende esimene külastus Balti riikidesse. Külalised saabuvad Läti Vabariigi pealinnast ja lahkuvad kohe pärast etteastet tgasi Riiga. Uudise avaldamise ajal on muusikud veel viimastel ülesastumistel USA-s.

Vokaal-instrumentaalne ansambel Savita. Фото: Савиты

Grupi liikmed on publikule esinenud kontserdisaalides, templites ja kirikutes mitmel pool maailmas: Aasias, Euroopas ja USA-s. Sõna “savita” tähendab päikest. Nimi tuletab sümboolselt meelde iga inimese sisemist päikest ja selle kohalolekut meie igapäevaelus, selgitavad muusikud.

Sri Chinmoy muusika on täidetud sisemise vaikuse, rahu ja energiaga, valguse ja peenekoelise rõõmuga

Kontsertidel kõlavad kaasaegse bengali helilooja ja meditatsiooniõpetaja Sri Chinmoy (1931-2007) meloodiad ansambliliikmete arranžeeringus. Sri Chinmoy komponeeris laule nii inglise kui bengali keeles, ühendades endas iidset ja kaasaegset, ida ja lääne, sisemiselt ja väliselt vaba dünaamikat. Kontsertide meditatiivne õhkkond annab kuulajatele võimaluse kuulata oma südame sisetunnet ja kanda saadud inspiratsiooni oma igapäevaellu. Sri Chinmoy muusika on täidetud sisemise vaikuse, rahu ja energiaga, valguse ja peenekoelise rõõmuga. Kuulates seda muusikat sukeldume oma südame sügavustesse. Seal elavad meie enesekindlus ja püüdlus saada paremaks, samas ka teadvus kõikehõlmavast ühtsusest, milles inimkond kasvab ning puhkeb õitsele. Muusika jõud avab meile ja kogu inimkonnale selle sisemise rikkuse.

Keskuse juhataja Piia Karro-Selg palub reede hommikul kell 10.08 kuulata Tre Raadio Pärnu stuudio hommikuprogrammis intervjuud Tiina Varoliga, milles saab juba täpsemalt teada, kellega tegemist. Usutleb muusikaasjatundja Meelis Sarv.

KU päevatoimetaja