KOLME HOBIPILTNIKU LOOMING SINDI RAAMATUKOGUS

Fotogalerii

Kolme hobipiltniku looming Sindi raamatukogus, „Kõik on uus”, autor Helen Parmen.
Foto: Külauudised

Ene Michelis, Tori valla raamatukogu direktor, luges Sindi raamatukogus tänast fotonäitust avades tuntud lastekirjaniku Heljo Männi kahte luuletust – „Tädi” ja „Onu”, milles jutuks Sindi, sest 1. mail tähistab linn oma 85. sünnipäeva. Michelis väljendas sellega erilist head meelt, et tema kodulinnas avatakse kolme Sindi piltniku fotode näitus.

Näituse kuraator Helen Parmen tõi näitusele juba viienda valiku oma fotodest. Este Maidle ja Urmas Saard osalevad sarnasel näitusel esmakordselt.

peab kõige suuremaks tunnustuseks eelkõige seda, kui fotod vaatajatele meeldivad

Heleni fotod on juba eelmistel kordadel rännanud paljudes Tori valla näituste paikades ja saanud alati hästi positiivset tagasisidet. Olgu ka osundatud, et ta teeb juba aastaid pildistamistega kaastööd Külauudiste portaalile, mille eest Eesti Kodanikeajakirjanduse Selts tänas teda 2017. aastal tänukirjaga. „Südame tegid soojaks Külauudiste tunnustus ja SK Kalju tänu. Päris hea tunne valdas mind siis, kui Eesti Maaülikool soovis üht raba pilti, mida kasutati Brüsselis peetud ettekandes,” räägib Helen. Kahtlematult oli Heleni jaoks üks eredamaid tunnustusi „Looduse aasta foto 2018” – kategoorias „Loomad omas keskkonnas”. Aga samuti väärivad märkimist paar pilti rabast, mis leidsid koha kalendrisse „Eestimaa rabad” (aastad 2022 ja 2024). Mõlemad fotod Sindi tagusest rabast. „Eks on veel mõnedki fotokonkursid toonud võite,” meenutab Helen tagasihoidlikult, aga peab kõige suuremaks tunnustuseks eelkõige seda, kui fotod vaatajatele meeldivad. Et tema fotod tõepoolest meeldivad, seda kinnitasid Heleni fotode ees seisatanud tänased uudistajad taaskordselt. Tema fotod ilmestavad mõnigi kord peidetud sõnumeid, mida saab üksnes taiplik vaataja mõista. Nii ka seekord.

Kolme hobipiltniku looming Sindi raamatukogus, Helen Parmen. Foto: Külauudised

Helen ise nimetab ennast hobifotograafiks, aga tema oskused ja pildistamise kvaliteet viitavad hoopis professionaali kogemustega fotograafile. Hoolikalt tehtud ja teistele näitamiseks valitud fotod on nähtavad veebipõhiselt ka Heleni pildikarbis. Väga mahukas pildiseeria valmis aga Sindi muuseumi tellimusel mitme aasta lõikes Sindi paisu lammutamisest kuni kärestiku avamiseni. Samuti on Heleni jäädvustatud ääretult suur osa Sindi linna spordielust.

lihtsalt hetkede ja meeleolude jäädvustaja

Este Maidle lausub enda tutvustamiseks, et ta ei ole fotograaf, isegi mitte hobifotograaf. „Olen lihtsalt hetkede ja meeleolude jäädvustaja. Kui miskit ilusat või huvitavat silma jääb, siis pildistan endale mälestuseks ja meenutuseks. Minu klõpsud on tehtud jalutuskäikudel telefoniga. Eraldi pildiretki pole teinud, olen lihtsalt pildistanud oma kõnni- ja rattaretkedel ja koduümbruses.” Este on pildistanud arvatavalt umbes 40 aastat. Vanasti oli tal matkadel fotoaparaat kaasas. „Kunagi sai ka mingeid avasid ja säriaegasid sätitud ja pimikus ilmutatud, aga see oli ammu, enam ei mäletagi. Automaatikaga aparaadid tulid peale ja siis telefonid, need pildid siin kõik telefoniga tehtud, lihtne kaasas kanda ja taskust välja võtta.” Täna valdas vaatajate tähelepanu madala päikese valguses pildistatud Sindi sild ja Pärnu jõgi. Aga kõik teisedki fotod on näituse külastajate sõnul nauditavad.

Kolme hobipiltniku looming Sindi raamatukogus, Este Maidle ja Ene Michelis.
Foto: Külauudised

Urmas Saardi tõsisem kokkupuude pildistamisega algas umbes 15 aastat tagasi Kalev Meediale uudiseid kirjutama asudes. Hiljem jätkas ta fotograafiaga Maalehe artiklite illustreerimiseks ja praegu tegutseb samas vaimus peamiselt Külauudiste portaali toimetades. Siiski ei pea ta ennast pressifotograafiks. Olenevalt igapäevastest vajadustest on fotode teemade valik seinast seina ulatuv: inimesed, sündmused, tegevused, loodus, arhitektuur. Tema fotod on leitavad peamiselt veebikeskkonnas, samuti paberkandjatel perioodikas, aga ka üksikutes raamatutes. Kui paljudes raamatutes tema fotosid leidub, selle kohta ta täpset arvestust ei pea. Arvatavalt siiski pool tosinat või veidi enam. Kõige arvukamalt on tema fotodega illustreeritud Kalev Vilgatsi koostatud raamat „Sindi paisu saaga”, milles üle kolmekümne pildi (nii viitega autori nimele kui ka ilma selleta). Enamik avaldatud fotosid, ka näitusel, on vähesel määral töödeldud, mõnel juhul rohkemgi.

Kolm hobifotograafi Sindi raamatukogus; Este Maide, Helen Parmen ja Urmas Saard.
Foto: Mikko Selg

Käesolev näitus on Urmasel teistkordne, aga esimest korda ühine teiste fotograafidega. Esimene fotonäitus „Jüripäevast iseseisvuspäevani“ oli vaadata 2015. aastal Pärnu Vanalinna Põhikoolis ja Sindi muuseumis. Sindi vaateid on valitud linna arhitektuuri sellelt küljelt, kus üldjuhul paljud ei peatu. Sindi omaaegse kalevivabriku varemeid on ta käinud seestpoolt pildistamas aastatel 2009 ja 2019. Seda siis omaniku eriloal ja turvavarustust kasutades, et mõni müürist pudenev kivike viga ei teeks.

Piia Karro-Selg on huvitatud, et näitus jõuaks ka Pärnusse

Näitus jääb esialgse kava kohaselt avatuks paariks kuuks. Seejärel liigub näitus teistesse paikadesse, kus on juba asja vastu huvi tuntud. Michelise sõnul peaks järgmised näitused toimuma Suigus, Tori alevikus ja Urgel. Kohal viibinud Raeküla Vanakooli keskuse juhataja Piia Karro-Selg on huvitatud, et näitus jõuaks ka Pärnusse, esmalt siis Raeküla rahvale näitamiseks. Michelis loodab, et käesoleval aastal jõuab näitus kõigisse praeguseks nimetatud asukohtadesse.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

HELEN PARMENI KAKSIKNÄITUS PÄRNUMAAL TORI VALLAS

HELEN PARMEN: MINU KINGITUS SINDI MUUSEUMILE JA RAHVALE, ET MEIL OLEKS AASTATE PÄRAST MIDA MEENUTADA

Külauudiste tänu oma abilistele

Helen Parmen avas Sindi linnaraamatukogus oma esimese loodusfoto näituse

Share via
Copy link
Powered by Social Snap