TEEME ÄRA TUTVUSTAB ONLINE-SAUNAÜLIKOOLIS ÜLERIIGILIST SAUNATALGUTE ÜLESKUTSET

Haani loometare. Foto: Teeme Ära saunatalgud

Tänavuse talgukevade üks üleskutseid kõlab: teeme kõik Eesti saunad korda! Talguveebis on kirjas juba üle 800 talgu, neist 160 saunatalgut. Praegu on just õige aeg teha talguplaane ka kõigil neil, kes pole seda veel jõudnud.

Teeme Ära talgupäeva meeskond koos Eesti Maaturismi Ühinguga tutvustavad täna kell 19.00 online-saunaülikoolis selle kevade talguplaane, räägivad saunatalgutest, võimalikest talgutöödest ja talgulisena kaasa löömise võimalustest. Saunaülikooli loeng toimub Zoomis ja Facebookis ning seda võib jälgida igaüks (vt link allpool). Saunatalguid saab kirja panna ja end osalejana registreerida aadressil www.teemeara.ee. Sellest nädalast jõuavad talgujuhtideni ka soovitud seemnepakid ja kinkekaardid.

Saunaülikooli loengul esineb 25. aprillil kell 19.00 Teeme Ära talgupäeva eestvedaja Henrik Raave. Loengut saunatalgutest saab kuulata Zoomi vahendusel ja Facebookist:
Zoomi link (Meeting ID: 891 0744 9520 / Passcode: 554103)
https://us02web.zoom.us/j/89107449520?pwd=T0tqM2x1Q0dqU2lrSk9DK0FMQ0ZOQT09
Facebooki link https://www.facebook.com/Sauna2023

Teeme Ära talgupäeva eestvedaja Henrik Raave sõnul võib praeguseks kirja pandud talgute põhjal öelda, et saunatalgute üleskutse läheb Eesti inimestele väga korda. „Sauna tähendust on meie kultuuriruumis võimatu ülehinnata – saun on enamiku Eestis elavate inimeste jaoks omalaadne maamärk ja elu jätkuvuse sümbol,“ lausus Raave. „Saun toob kokku pered ja põlvkonnad, sõbrad ja kogukonnad, kuid saunal on võime ühendada ka täiesti võõrad või üksteisele võõraks jäänud inimesed. Just sel põhjusel kõnetab eestimaalasi ka saunade korrastamine, et hoida see praktiline ja samas püha paik korras.“

Milliseid töid plaanida?

Talgute raames on hea üle vaadata saunade katused, korstnad ja kerised ehk saunade heakord ja turvalisus, tule- ja veeohutus, samuti ümbritsevate veesilmade ohutus. Vajadusel tasub nõu küsida ka Päästeameti ekspertidelt, kes jagavad põhjalikumaid soovitusi võimalike ohtude ennetamiseks. „Pärast talgutöid saab köetud saunas ühiselt saunakombeid värskendada ning ka maailma parandada – ja nii saabki maailm päriselt paremaks paigaks!“ lisas Henrik Raave.

Häid näiteid saunatalgutest üle Eesti leiab talguveebist juba palju. Kadrina kui Eesti saunapealinna traditsioonilistel saunatalgutel tehakse näiteks kogukonnaga üheskoos ära järgmise aasta saunapuud ning räägitakse ka kõik muud vajalikud jutud selgeks. Selle ja ka teiste saunatalgute kohta leiab lähemat infot talguveebist: https://teemeara.ee/tahelepanu-all/saunad-korda

Sauna-aasta üks eestvedajaid, Eesti Maaturismi Ühingu projektijuht Elin Priks ütles, et saun on tihti esimene ja kõige väiksem maja kogu majapidamises, ent ülioluline. „Maailma esimeses online-saunaülikoolis räägimegi meie enda saunakommetest, traditsioonidest, saunasõnadest, saunajookidest, leilist, kerisekividest, sauna taimedest, vihtadest. Ekspertide kõrval saavad oma kogemusi jagada ka kuulajad, sest õige saun ei jäta ju külmaks kedagi!“ rääkis Priks. Ta lisas, et sauna-aastal on ilmunud ja ilmumas saunaraamatuid, saunafilm, sauna artikleid, saunamänge jm, kuna saunast ongi palju rääkida. Kogu infot sauna-aasta kohta leiab siit: https://sauna2023.ee/

Teeme Ära egiidi all toimuv ühine talgukevad kulmineerub traditsiooniliselt maikuu esimesel laupäeval, 6. mail üle-eestilise Teeme Ära talgupäevaga. Nii nagu eelmistel aastatel, saab nüüdki Teeme Ära talgupäeval igaüks talguid eest vedada ja teisi kaasa kutsuda, et aidata oma kodukandi elu edendada ning ühiselt ära teha kõige pakilisemad tööd.

Lisaks saunade korrastamise üleskutsele pööratakse tänavu koostöös Päästeametiga tähelepanu keldrite korrastamisele, et vähendada hoonete tuleohtu ning luua võimalused keldrite kasutamiseks hädaolukorras esmase varjumispaigana. Noorte laulu- ja tantsupeo aastal jätkuvad ka igaühe looduskaitsega seotud talgutööd, muuhulgas on kavas muuta koolide ümbrus elurikkamaks. Talguid saab kirja panna ja endale sobiva talgu leida talguveebis www.teemeara.ee.

Üle-eestiline Teeme Ära talgupäev sai tõuke 2008. aasta suurest prügikoristusest ning sellele järgnenud 2009. aasta mõttetalgutest. Alates 2010. aastast on talgute korraldamine iga aktiivse kodaniku, kogukonna ja ühenduse võimalus midagi oma elukeskkonna heaks ise ära teha.

KU päevatoimetaja