EESTI ELANIKUD EI TOETA MUNAKANADE PUURISPIDAMIST

Õnnelikud kanad. Foto: Anu Kandima / Külauudised

Tänavu jaanuaris läbi viidud Kantar Emori avaliku arvamuse uuringu tulemused kinnitavad, et Eesti inimesed hoolivad farmiloomade heaolust.

77% küsitlusele vastanutest ei toeta munakanade pidamist kitsastes traatpuurides. Lausa 80% vastajatest eelistab süüa toitu, mis on valmistatud vabalt peetud kanade munadest.

“Samal ajal, kui pea neli viiendikku Eesti inimestest soovib munakanadele paremaid elutingimusi, peetakse üle 80% Eesti kanadest endiselt puurides,” kommenteeris kanade heaolukampaania juht Mari-Liis Jaik. “Eesti on selle näitaja poolest teistest Euroopa Liidu riikidest kõvasti maha jäänud, protsentuaalselt toodab rohkem puuris peetavate kanade mune vaid Malta. Ülejäänud Euroopas on kasvanud õrre- ja vabalt peetavate kanade ning mahepõllumajandusliku munatootmise osakaal,” lisas Jaik.

Varasemalt olid puurikanade munad kõige soodsamad, kuid seoses hinnatõusuga on hinnad erinevate pidamisviiside lõikes ühtlustunud. Poodides leidub õrrekanade mune, mis on puurikanade omadest soodsamad. Loomasõbraliku ostuotsuse tegemine on tarbija jaoks üha lihtsam.

“Kanade puurides pidamine on kõige julmem munade tootmise viis,” lisas Mari-Liis Jaik Nähtamatutest Loomadest. “Mitmed Euroopa riigid, näiteks Austria ja Tšehhi, on keelustanud kanade puurispidamise. Ka Euroopa Liidu komisjonis arutatakse puuride keelustamist kõigis liikmesriikides. Praegune seadus lubab kanu pidada kitsas traatpuuris umbes A4-suurusel pinnal. Lindudel ei ole ruumi ega võimalusi käituda liigiomaselt. Kitsad olud ja halvad tingimused kahjustavad nende heaolu,” tõi Jaik välja.

Loomakaitseorganisatsioon Nähtamatud Loomad kutsub koos muusiku Kristjan Kasearuga kõiki loomasõpru tegema mune ostes teadliku valiku ja eelistama puurivabade kanade mune.
Organisatsioon alustas sellesisulist kampaaniat Kristjani üleskutsega Tallinna ja Tartu tänavatel. Tänu Nähtamatute Loomade koostööle toidusektoriga on ca 60% jaekettidest ning sadakond toitlustusettevõtet teatanud üleminekust vabapidamise süsteemidest pärinevate munade müügile aastaks 2025.

KU päevatoimetaja