KUI KÕRGELT LENNATA?

Repliik

Joosep Tammo ja kujundlikult lendamisest. Fotod: Urmas Saard / Külauudised

„Head vaatajad, soovin teile head uut aastat!” Nii ütleb YouTube kanalil käesoleva nädala teisipäevases arutluses mõtisklev Joosep Tammo ja küsib samas: „Miks head, miks mitte väga head uut aastat? Äkki liiga palju head polegi nii hea.”

Muistsed kreeklased olid sellest teadlikud. Nad jutustasid loo Ikarosest. Ikaros oli geniaalse leiutaja ja tehniku Daidalos’e poeg. Pärast mitmeid leiutusi, tekib tal konflikt kuningas Minosega, kes paneb ta koos pojaga ühele saarele vangi. Isa Daidalos leidis, et õhutee on ju ikkagi vaba ja valmistas vahaga koos hoitavatest sulgedest tiivad endale ja oma pojale.

Seejärel ta ütles: “Mu poeg, me lendame siit minema. Kuid ole ettevaatlik ja kuula oma isa: Ära lenda liiga kõrgele, muidu sulatab päike vaha üles ja sa kukud merre.” Kõik me teame, kuidas see lugu lõppeb. Ikaros ei arvesta isa hoiatusega, ta lendab liiga kõrgele, nii kõrgele, et vaha hakkab sulama. Ta kukub merre ja upub. Tema järgi saab oma nime Ikaria meri.

Algsel lool on päris lõpus otsustav lause

Kuid ühest asjast vaikitakse. See ei ole kogu lugu. Enamasti jutustatakse seda lühendatud varianti. Algsel lool on päris lõpus otsustav lause. Daidalos ütleb: “Aga mu poeg, veel palju tähtsam on, et sa ei lendaks liialt madalalt. Sest, kui sa lendad liiga madalalt ja udu muudab su tiivad raskeks, siis hukkud sa kindlasti.” Siit ka väga oluline õppetund: Liiga madalalt lendamine on veelgi ohtlikum kui liiga kõrgelt lendamine, sest see tundub olevat petlikult kindel. Daidalose ja Ikarose lugu on manitsus.

Me kõik kaldume liiga madalalt lendama. Me lendame madalalt, kui me ootame, et teised midagi teevad. Me lendame madalalt, kui allume pimedalt inimlikele autoriteetidele. Või kui hoiame kinni mõttetutest reeglitest. Me lendame madalalt, kui kardame uuendusi või kriitikat. Me lendame alati liiga madalalt kui oleme nii hirmul, et kardame seda teistele näidata. Või häbeneme oma ainulaadsust ja individuaalsust. Alati tasub rohkem riskida, kui teised seda õigeks peavad. Tuleb arvestada, et alalhoidlikud autoriteedid ümbritsevad end sageli kaastöölistega, kes lendavad madalalt. Nende suurimaks mureks on see, et keegi ei lendaks liialt kõrgelt.

Head sõbrad, me ei peaks vahast tiibadega päiksele liialt lähedale lendama. Aga me ei tohiks ka liialt madalalt lennata. Sellepärast unistagem rohkem kui teised seda praktiliseks peavad. Sa võid senisest kõrgemalt lennata. Ainult nii suudad sa midagi muuta iseenda ja teiste elus. Head sõbrad, soovin teile turvalist, kuid lennukat aastat!

Allikas: „Kui kõrgelt lennata?”