VIIMASED TOSIN KUUD KÜLAUUDISTE ARTIKLITE VALGEL

Lõppevat aastat jäävad meenutama erakordne lumerohkus ja tuisused päevad.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Nii lugejale kui Külauudiste toimetusele endalegi on olnud vana-aasta viimasel päeval huvitav meenutada lähima tosina kuu jooksul avaldatud artikleid. Suures infokülluses võimaldab hetkeline tagasivaade näha läbitud aastat terviklikuma pildina selles vaates, mida Külauudised on märganud, oluliseks pidanud või kuhu on tema haare ulatunud.

Üsna uue aasta hakatuses tekkis ootamatu mõte katsetada mõneajalise uudiste vahendamise katkestusega ja lühikese etteteatamisega saigi jaanuari keskpaigas nädalaks Külauudiste infoveski toimetuse arvuti toitepistik seinast välja tõmmatud. Sai vaadatud, mis juhtub? Ei juhtunudki midagi. Aga juhtuma hakkas päris varsti pärast seda.

2. veebruaril tuli heategevusorganisatsiooni Y’s Men International peakontorist kinnitus, et Pärnu Y-klubi liige Piia Karro-Selg valiti Euroopa piirkonna juhi kohale perioodiks 1. juuli 2023 – 30. juuni 2024, eeldades panustamist piirkonna arengusse kolmel järjestikusel aastal, mis algas juba käesoleva aasta 1. juulist. Olgu mainitud, et tänavu sajaseks saanud Y’s Men liikumine jõudis Euroopasse just Eesti kaudu. Külauudised on aastaid sellel liikumisel pilku peal hoidnud ja kajastanud Y’s Men tegevust nii kohalikul kui rahvusvahelise suhtluse tasandil.

Külauudiste aastavahetuse soov. Foto: Kärt Saard / Külauudised

Minnes 24. veebruari hommikul Sindi raekoja juurde Eesti Vabariigi aastapäevale pühendatud traditsioonilist lipurivistust kajastama, tervitasid kohale tulnud inimesed üksteist murelike sõjasõnumitega. Ukraina mure puudutas kohe väga paljusid inimesi. Märtsi alguses avaldasime uudise alaliselt Soomes elavast ja töötavast Jana Paulmanist, kes kirjutas oma esikraamatus „Kui naine armastab meest. Avameelsed kirjad mehele”, et kõik väärivad armastust: „Ka kõige nõrgem olevus siin taeva all. Ja kurjusest saab võitu just armastusega.” Kuid infoveskis avaldatud uudise puänt ilmnes selles, et Jana otsustas järelejäänud raamatute müügitulu annetada Ukraina kannatava rahva heaks.

Jana Paulman. Foto erakogust

Jana oli märkamisest üllatunud ja liigutatud. Selle uudise järel hakkas pisitasa elavnema kahepoolne mõtete vahetamine ja emadepäeval kirjutas ta juba kaasa mõtlema kutsuva arvamusloo ning õige pea saatis veel väga südamliku kirjatüki oma vanavanematest. Aga heinakuul tegi Jana hästi põneva pakkumise, mis näis ilma pikema arutluseta suurepäraselt passivat Külauudiste lugemisvalikusse. Nii sai alguse uus kindla järjepidevusega ilmuma hakanud reedese päeva arvamuslugude sari. Enamik ilmunud lugusid liigitub laias laastus nö üldinimlike teemade alla. Jõulukuul leidsime, et mõttevärskuse tagamiseks läheb vaja ka puhkepausi ja see kulus marjaks ära, sest jõululaupäeva eelsel reedel astus ta jälle lugejate ette.

Aga arvamuslugusid kirjutavad teisedki. Kultuurilooliselt oli huvitav lugeda meditsiinidoktor Jaak Uibu kirjutatud mälestuskilde erakordsest arstiteadlasest ja poliitikust Laur Karust (23.06.1942 – 07.12.1996).

Raamatu Eesti-Läti lood kaanel eesti rahvuslilled rukkililled ja Läti rahvuslilled karikakrad. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Külauudised on leidnud mahti ka välismaiseid lehti sirvida. Riia geopoliitiliste uuringute keskuse direktor Māris Andžāns analüüsib artiklis „Head ja halvad naabrid: arusaamad Läti ühiskonnas” uuringut, mis toimus tänavu juulis Riia Stradiņši ülikooli koostööna Riia geopoliitiliste uuringute keskusega. Ilmnes, et Lätile kõige sõbralikumad on Eesti (69,2%) ja Leedu (65,3%). Mõlemad Balti naabrid on teiste riikidega võrreldes kaugel ees. Sõbralikke suhteid on Külauudisedki paljudel kordadel väga isiklikel tasanditel kogenud ja seda kinnitavad suhteliselt sageli ilmuvad artiklid läbikäimistest lõunanaabritega.

Eestlastel on mõndagi lätlastelt võtta ja teha oma tavandit meeles pidades. Pärnus tähistati teist aastat pööriööd, mis lätlaste juures kauane tava. Külauudised on seda edasi andnud nii Lätist kui kodumaalt.

Lõppevat aastat jäävad meenutama erakordne lumerohkus ja tuisused päevad.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Ligikaudsel arvestusel saab öelda, et pisut rohkem kui tosin aastat tegutsenud Külauudiste infoveski on keskeltläbi igal päeval avaldanud neli artiklit uudiste, arvamuslugude, reportaažide ja teiste ajakirjanduslike žanrite näol, mida peaks olema üsna parajal hulgal. Siiski oleks ootuspäraselt meeldivam avaldada rohkem oma töötajate ja kirjasaatjate koostatud originaalartikleid ning mitte vahendada ülemääraselt palju toimetusele postitatud pressiteateid. Muidugi on viimastelgi oma koht ja põhjendatus valikuliselt avaldamiseks, aga pidades silmas Külauudiste asutajate algset mõtet oleks rohkem oodatud toredate ja tublide külaajakirjanike postitused. Siinjuures olgu rõhutatud, et ’külaajakirjanik’ ei ole kuidagi midagi vähemat või madalamat võrdluses mõne suure väljaande juures töötava ajakirjanikuga.

Külauudised

Samal teemal:

VALIK 2021. AASTA SÜNDMUSTE KAJASTUSI KÜLAUUDISTES

INFOVESKI TEEB TAGASIVAATE MÖÖDUVASSE AASTASSE

KÜLAUUDISED TAGASIVAATES MÖÖDUVALE AASTALE 2020

Sündmusterohke lõppev aasta Sindis

Lõppeval aastal on olnud Külauudised kohal Peipsi veerelt Brüsselini

2012. aasta populaarseimad külauudised