JÄRGMINE MUUSEUMIÖÖ KESKENDUB LIIKUMISELE

Liikumine kepikõnnil Pärnu rannas. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Muuseumitöötajad valisid järgmise aasta muuseumiöö teemaks “Öös on liikumist”. Järgmine muuseumiöö toimub laupäeval, 20. mail 2023.

Eesti Muuseumiühingu teatel seostub “Öös on liikumist” teema eelkõige tuleva aasta riikliku liikumise teema-aastaga, mis keskendub tervislikele eluviisidele ja liikumisharrastusele. “Liikumine kui teema on väga mitmekülgne. Liikuvus tähendab lisaks sportimisele ka reisimist – kuidas ja mis vahenditega on liikuma saadud ja kuhu on kohale jõutud. Liikumine võimaldab rääkida arengust ja teest sihtide poole või hoopiski muuseumiöisest salapärast, kui miski näitusesaalis tasakesi liigutama hakkab,” ütles muuseumiöö koordinaator Heliis Martinson.

Muuseumiöö teema valisid muuseumitöötajad üle Eesti. “Populaarsemad ja enim mainitud teemad olid ühel või teisel kombel seotud liikumise, tegutsemise, elu ja meluga. Teemade kaudu tõusis selgelt esile soov ja vajadus pöörduda tagasi aktiivse, ühiselt tegutsemist, ringi liikumist ja reisimist sisaldava normaalsuse juurde,” kommenteeris teemakorjet Muuseumiöö koordinaator Heliis Martinson.

Muuseumiöö teemakorjel osales 167 muuseumitöötajat.

Muuseumiöö programmiga saavad liituda kõik Eesti muuseumid või muud mäluasutused, erakogujad ning kollektsionäärid, kes on valmis sel õhtul oma uksed külastajatele avama kell 18–23. Muuseumiööl on sissepääs igasse programmis osalevasse muuseumi ja kultuuriasutusse 1 euro külastaja kohta. Kuni 8-aastased lapsed pääsevad muuseumi tasuta. Muuseumiöö pilet aitab toetada muuseume, et pakkuda külastajatele öö eriprogramme, ekskursioone, kontserte, etendusi ja töötubasid.

Osalevate muuseumide nimekirja ja programme hakatakse avalikustama järgmise aasta maikuu alguses.

Muuseumiööd korraldatakse Eestis alates 2009. aastast. Tänavu oli huvilistele avatud üle 185 muuseumi ja muud külastuspaika ning Muuseumiööst võttis osa ligi 60 000 osalejat

KU päevatoimetaja