PÄRNU KOLLEDŽIS DEGUSTEERISID VÄÄRIKAD EESTI TOITU VÄÄRIKATE MOODI

Mari Suurväli tutvustab Pärnus õppivatele välisüliõpilastele Eesti toitu väärikate moodi.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Mihklikuu on traditsiooniliselt Eesti toidu kuu, milles osalevad ka mitmed Tartu Ülikooli Pärnu kolledži väärikate ülikooli toimekad naised. Täna olid Pärnu kolledži avaras fuajees lauad kaetud kaheksa väärikate ülikooli õppuri enda retsepti järgi valmistatud toitudega, mida maitsesid ja hindasid sadakond õppeasutuse üliõpilast.

Eesti toidu kuud viib läbi Maaeluministeerium ja selle eesmärk on tõsta esile Eesti toitu ning näidata kõigile kui maitsev on meie toidulaual pakutav söögipoolis. „Sama mõttega tulid kaasa ka meie väärikate ülikooli väärikad ja pakkusid Eesti maitseid ning jagasid enda parimaid retsepte,” selgitas Mari Suurväli, Pärnu väärikate ülikooli projektijuht. Tublisti üle tunni kestnud degusteerimisel osalesid nähtavalt suure huviga nii statsionaaris kui kaugõppes õppivad tudengid.

kaugemaid üliõpilasi oli siinseid toite maitsmas Sardin Real Mehhikost

Erilist huvi tekitasid toidud välisüliõpilastes, kelle jaoks mitmedki road polnud päris harjumuspärased. Vast üks kaugemaid üliõpilasi oli siinseid toite maitsmas Sardin Real Mehhikost. Tema suutis siinsete toitude maitseteemal vestelda kohati üsna ladusas eesti keeles, kuigi on siin esimest aastat. Näis, et talle maitses tõeline vana Eesti kartuli-tangu puder päris hästi. Tegelikult kiitsid seda kõik, kellega õnnestus mõtteid vahetada. Selle valmistas Thea-Mai Lippu.

Kiitvaid hinnanguid pälvis Mari Suurväli segumahl, mida mitmete arvates võinuks kordades rohkem olla.

Hilja Hindrichsoni ees olevad konservipurgid tekitasid samasugust huvi nagu mitmed teisedki, aga küsimusele, millega tegemist, vastas ta esmalt kavala pilguga. Siis võttis suure lusika ja palus suu avada. Kuid asi ei piirdunud maitseelamuse nautimisega. Hilja ootas, et uudistaja ise tunneks ära, millest konserv koosneb, jagades suunavaid viiteid üksnes sedavõrd, mil määral seda vajati. Väga põnev: võis mõistatada, eksida ja õigesti arvata!

Kui midagi väga maitses ja avaldati soovi ka ise samaga katsetada, siis jagasid naised lahkelt retsepte koos pisemategi täpsustuste ja oluliste nippidega oma kogemuste paunast. Päeva õnnestumist kinnitab seegi, et mitte keegi tegijatest oma valmistatud toitu koju tagasi viima ei pidanud. Kõik läks nagu soojad saiad.

Urmas Saard