GRIPI RISKIRÜHMA INIMESI OODATAKSE SÜGISEL TASUTA VAKTSINEERIMISELE

Gripi vastu vaktsineerimine. Foto: Ida-Tallinna Keskhaigla

Sotsiaalministeeriumi teatel on alates oktoobri keskpaigast võimalik tasuta gripi vastu vaktsineerida ka 60-65 aastastel, väikelastel, rasedatel ja gripi riskirühma kuuluvatel alaealistel.

Eesti on Euroopa Liidu liikmesriikidest üks kõrgema gripi tüsistustesse suremusega riikidest, mistõttu laiendatakse sel sügisel tasuta gripivaktsiini kättesaadavust. Alates oktoobri keskpaigast on tasuta gripivaktsiin kättesaadav üld- ja erihoolekandeasutuste elanikele, kogukonnas elamise teenusel olevatele inimestele, kõigile üle 60-aastastele, rasedatele, kuue kuu vanustele kuni 7-aastastele lastele ning gripi riskirühma kuuluvatele alaealistele.

Tartu Ülikooli teadlaste hinnangul on grippi haigestumisel suurim risk tüsistuste tekkeks väikelastel, eakatel, rasedatel ja kroonilisi haigusi põdevatel inimestel. Viimase kümne aasta jooksul on grippi surnud üle 300 inimese, nende seas ka kaheksa last, kellel kõigil olid rasked kaasuvad haigused. Tervise Arengu Instituudi ja Eesti Haigekassa andmeil haigestus 2021/2022 gripihooajal grippi 15 272 inimest, kellest 385 vajas haiglaravi ning 10 suri gripi tüsistustesse.

Tuginedes Tartu Ülikooli teadlaste raportile andis riiklik immunoprofülaktika ekspertkomisjon tänavu veebruaris soovituse lisada alates 2022/2023 viiruste hooajast riiklikku immuniseerimiskavasse gripivastase vaktsineerimise sihtrühmana lapsed vanuses 6 kuud kuni 7 eluaastat, üle 7-aastased alaealised, kes kuuluvad gripi riskirühma ja rasedad. Gripi riskirühma loetakse alaealised, kellel on terviseseisundi tõttu suurem risk raskelt haigestuda – lapsed, kellel on südameveresoonkonna haigused, onkoloogilised haigused, immuunpuudulikkus, diabeet või obstruktiivne kopsuhaigus. Lisaks soovitasid eksperdid mai lõpus laiendada tasuta gripivastast vaktsineerimist vanemaealiste puhul kõigile üle 60-aastastele.

Gripi vastu vaktsineerimise eest tasub Eesti Haigekassa, kes on sellel aastal hankinud 131 000 doosi vaktsiini. Eesti Haigekassa hangitavad gripivaktsiinid jõuavad Eestisse eeldatavasti oktoobri esimesel nädalal. Tasuta vaktsineerimist võimaldatakse riskirühmadele alates oktoobri keskpaigast.

KU päevatoimetaja