PUHAST ÕHKU TULEB HOIDA

Rahvusvahelisel puhta õhu päeval keset rohelust. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Täna, 7. septembril on kolmandat korda asetleidev rahvusvaheline puhta õhu päev, teemaks „Õhk, mida me jagame“. Õhukvaliteet sõltub ühiskonna kui terviku levinumatest käitumismustritest, sh igapäevastest valikutest transpordi ja kodukütte vallas.

Puhas õhk on elu alus ja nii on tänasel ÜRO Keskkonnaprogrammi poolt ellu kutsutud ülemaailmsel puhta õhu päeval paslik mõelda, kuidas muuta oma igapäevelu nii, et õhusaastet tekiks vähem.

Keskkonnaminister Madis Kallase sõnul on Eestis täidetud kõik rahvusvaheliselt kokku lepitud õhukvaliteedi nõuded ning loodetavasti ei muuda olukorda ka eelolev talv.

Mis on kõige lihtsamad tegevused, mida meist igaüks saaks teha puhtama õhu nimel? Keskkonnaministeeriumi välisõhu ja kiirgusosakonna nõuniku Reet Pruuli sõnul tasuks kodu küttesüsteemide ja pliitide valikul jälgida nende tõhusust ning eelistada mudeleid, mis säästavad raha ja kaitsevad tervist.

„Kütmisel kasutage vaid kvaliteetset kütust ja säästvaid kütmismeetodeid ning ärge põletage prügi, kuna see suurendab otseselt õhusaastet, mida ise sisse hingate,“ pani Pruul inimestele südamele. Ta lisas, et õhusaaste mõjutab enim riskigruppe – naisi, lapsi, eakaid ning kroonilisi haiguseid põdevaid inimesi.

Kui Eestis saame öelda, et meie õhukvaliteet on pigem hea, siis Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) on välja toonud, et 99 % maa elanikest puutub oma elu jooksul kokku saastunud õhuga. Ka 2022. aastal peetakse õhusaastet suurimaks terviseriskide põhjustajaks kogu maailmas.

Saame ise igapäevaselt mõjutada õhukvaliteeti kui jälgime:

> Kuidas liigume – võimalusel eelistame jalgsi ja rattaga liikumist, pikematel sõitudel kasutame ühistransporti ning püüame ühildada mitut autosõitu;

> Milliseid tooteid tarbime – võimalusel eelistame ökomärgistusega tooteid;

> Millises seisukorras on meie küttekolded ning millist kütust kasutame.

Õhukvaliteedi kohta saab rohkem teada uudise juurde lisatud videost: 2021. aasta välisõhu kvaliteedi seire tulemuste kokkuvõte.

Tänase puhta õhu päeva puhul korraldavad Keskkonnaministeerium ja Nõmme linnaosavalitsus koostöös aruteluringi, mis toimub kell 15-17 Nõmme majas Valdeku 13. Teiste seas esinevad Keskkonnaministeeriumi välisõhu ja kiirgusosakonna juhataja Heidi Koger ja nõunik Reet Pruul.

KU päevatoimetaja