„KEVADE” LAVASTAJALE PÜHENDATAKSE PINK, MILLE SARNAST POLE NÄHTUD

Arvo Kruusement. Foto: kuvatõmmis ERR-i portreesaatest

15. juunil kell 14.00 leiab aset ajalooline hetk – Kadrina alevikus tõmmatakse Eesti ühe populaarseima filmi “Kevade” lavastajale Arvo Kruusemendile pühendatud pingilt salajane katteloor. Ürituse teeb veel tähelepanuväärsemaks asjaolu, et 94-aastane režisöör on avamisel kohal.

Undlas sündinud ja lapsepõlve Huljal elanud Kruusement ütleb ise selle kohta, et Kadrina vallas leidub ohtralt neid, kes vääriksid sellist austusavaldus rohkem. “Aga, eks ta ikka meelt mööda on, kui sind meeles peetakse ja üllatus oli uudise üle suur,” tõdeb Kruusement.

Idee algatajaks on Huljal tegutseva Aru Põllumajanduse tegevjuht ja kaas-huljakas Andres Lindam, kes poisikesena nägi tihtilugu, kuidas mainekas lavastaja reede õhtuti bussi pealt maha astus ja koju kõndis. “Uhke tunne oli – kuulus mees – Arvo Kruusement, kõnnib meie radu,” meenutab Lindam. Tundes suurt huvi vanade juttude vastu, võttis Lindam Kruusemendiga ülemöödunud aastal ühendust ja kutsus ta Huljale ajalootundi pidama. “Kui temaga kohtusin, siis tekkis mõte, et miks ei võiks talle midagi tänutäheks teha. Tänada võid ju korduvalt, aga käegakatsutav on see-eest jääv,” räägib Lindam.

Ideed jagati Kadrina Kultuurikoja direktori Ahto-Lembit Lehtmetsaga, kes kuuldes, et võimalus on luua ka midagi rohkemat, kui pelgalt kruvida metallplaat pingi peale, siis võttis Lehtmets Lindami sõnul tuld. Kultuurikoja direktor lasi fantaasia lendu, kogudes ainest filmimaailmast, pidades nõu loovjuhist elukaaslase Kerstin Raidmaga ja kunstniku Teet Suurega. Projekti kaasati ka Eesti Draamateatri vanemtisler ja filmifanaatik Toivo Sakk, kellega käidi Järva Jaani Kinomuuseumist toomas näidisteks vajalikke juppe, mille Kihleveres tegutsev ja Brek Metallitööde tegevjuht Rein Kaubi kokku keevitas.

Küsimusi võib küll tekitada, miks Kruusemendi pink Kadrina alevikku paigaldatakse. Ent, Lindami sõnul tehti see otsus pärast pikka arutelu ja otsustati, et kihelkonna keskuses leiab taies suuremat tähelepanu.

Tuleb panna südamele, et see on tähtis hetk igaühele meist. Viibida teeneka mehe, kelle portfooliosse mahuvad ka filmid “Don Juan Tallinas” ja “Naine kütab sauna”, vahetus läheduses. See on suurepärane võimalus teha avamisel viibides mälupilt ja öelda, et olen kohanud nii tähtsat meest kui Arvo Kruusement.

Pingi avamine toimub 15. juunil kell 14.00 Viru tänava uue kõnnitee ääres, raamatukogu vahetus läheduses. Õhtul näitab Järva-Jaani Kinomuuseum Kadrina Saunaklubis Arvo Kruusementi filmi “Naine kütab sauna” filmilintidelt nagu vanal heal ajal. Tule saa osa ajaloolisest hetkest!

KU päevatoimetaja

Share via
Copy link
Powered by Social Snap