MEELELAHUTUSTEGEVUSED EESTI KÜLADES: KUIDAS LÕBUSTADA ENNAST VÄLJASPOOL TALLINNA?

Sisuturundus

Kuressaare. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Üheks enim levinud Eesti müüdiks on väide: Vaid Tallinna vanalinn pakub kõige paremat meelelahutust ning ööelu. Kuid see ei pruugi olla tõde. Eesti külad peidavad endas pärleid, millest teavad vaid kindlad ringkonnad ning need on hästi varjatud saladused, mis on eelnevate aastate jooksul tekkinud ning ka pealinna elanikeni jõudnud.

Eesti külad ei ole kindlasti ööeluga vürtsitatud, sest ühed enim legendaarsed baarid ning kogunemiskohad asuvad linnadest väljaspool. Virtuaalselt saab meelt lahutada maapiirkonnas ka näiteks siin. Järgnevalt loetleme üles mõned kõrtsid ning baarid, mis asuvad linnakärast kaugel ning mille külastamiseks võetakse ette teekondi, mis on tihti pikemad kui 100 kilomeetrit.

Imavere kõrts – Imaveres Kesk-Eestis avatud kõrts avas oma uksed 2004. aastal kuid selle põhi eesmärgiks sai kohaliku saekaatri tööliste toitlustamine. Suures Eesti hõngulises majas on ruumi 180-le külastajale ning ööbimisvõimalus kolmele inimesele. Imavere asub Tallinnast üle 100 kilomeetri kaugusel, kuid juba laupäeva õhtuti võetakse ette teekond just sellesse legendaarsesse taverni. Imavere kõrtsist on oma alguse saanud mõned Eesti populaarsemad bändid nagu Respekt ning Patune Pool.

Kuld lõvi – Trahter, mis paikneb veidi Pärnu linnast väljaspool Papsaare külas, oli aastakümneid üheks enim külastatavaks kohaks Lõuna-Eestis. Kohalikud meenutavad nüüdseks suletud ettevõtet kui meeldivat kohta ajaveetmiseks ning inimesed sõitsid ürituste jaoks kohale kõikjalt Eestist.

Kasari baar – Ühe Eesti pikima jõe kaldal paiknev baar sulges oma uksed mõned aastad tagasi, kuid avatud ajal olid selle väikese jõeäärse ettevõtte ruumid inimestest tulvil. 24h päevas avatud baar pakkus sooja süüa kui ka külma märjukest kõigile möödasõitjatele ning enim külastasid ettevõtet Virtsust parvlaevalt mahasõitjad ning Tallinna suundujad. Kes siis Kasari baaris ei ole käinud – kõlas eestlaste seas ütlus kohaliku ettevõtte kohta.

Suured meelelahutusvõimalused Tallinnast väljaspool

Jaanipäevad – Jaanipäeva tähistamised jagunevad Eestis kahte kategooriasse: suured kontsertid ning väikesed küladesisesed kogunemised. Kuigi iga küla tähistab jaaniööd endale sobival viisil, pakuvad meelelahutust mõned eriti tuntud ettevõtmised, mis jäävad pealinnast sadade kilomeetrite kaugusele. Näiteks on üheks enim külastatavaks jaanipäeva tähistamiseks peetavaid pidusid Pühajärve Jaanituli, kus esinevad alati muusikud nii kodumaalt kui ka välismaalt. Samuti suundutakse jaanipäevaks ka Mändjalasse Saaremaal ning Valgeranda Pärnumaal.

Kontsertid – Kuna suured kontsertid vajavad suurt maaala, on just need peetud linnast väljaspool. Tre suvepidu, Retro või maailmakuulsate muusikute võõrustamiseks kolitakse lavaga mõnele põllulapile.


Meelelahutuskeskused Eesti külades

Jääajakeskus – Tartumaa küngasmaastikule rajatud Jääajakeskus pakub meelelahutust nii külaelanikele kui ka kaugemalt kohale rändajatele.

Ronilad – Otepää maastikule rajatud seiklusrajad on avatud nii adrenaliini otsijatele kui ka nii sama seiklust otsivatele saabujatele.

Muuseumid – Muuseumid võivad olla harivad kuid samuti interaktiivsed. Eesti linnadest väljaspool paiknevad muuseumid hallavad enda alla suuri ettevõtmisi, kus on väljapanekud mitme tuhande ruutmeetri jagu laiali laotatud. Näiteks sobib külastada Lennundusmuuseumi, Maanteemuuseumi, Politseimuuseumi, mis paiknevad haljasaladel ning haldavad oma väljapanekuga suuri agregaate ning ehitisi. Tänu maakohale, on muuseumid ka võimalikult laialdased ning vähemal määral piiritletud. Piletihinnad on madalad ning parkimisvõimalusi jagub.