„AI, VELLED“ ESIETENDUB JUUNIS PIKAVERE KÜLAS

Ants aknal, Ants Kaljurand (Janek Joost) ja tema armastatu Vilma (Laura Lind).

Ai, velled…” on Lääne- ja Pärnumaa metsavennalugu Ants Kaljurannast (20. oktoober 1917 Tallinn – 13. märts 1951), keda rahvasuus teatakse paremini Hirmus Antsu nime järgi. Lavastuse projektijuht on Tori valla kultuurikeskuse direktor Ants Välimäe, kelle soovmõtetes pikalt püsinud teostus jõuab tänavusel lipu päeval esmakordselt teatrikülastajate ette.

„Kuidas võidelda vabaduse eest seotud kätega, kui iga vastupanukatset karistatakse süütute surmaga. See on sõda, milles võitjaid ei ole,” kirjutab Ants Välimäe ühismeedias.

Etendus on vaba vaade lootuste ning unistuste aja purunemisse Eesti Vabariigis.

Aeg: eelmise sajandi neljakümnendad. Üks aeg, üks maa, aga kaks erinevat vabadust. Noor sulane Ants satub Pärnumaal vastuollu nõukogude võimu esindajatega ning peab ellujäämiseks varjuma metsa. Koos temaga satuvad metsast pelgupaika otsima ka Erich ja Richard. Kolme mehe erinevad unistused ja arusaamad põrkuvad kohaliku täitevkomitee, sakslaste ja miilitsaga. Kuidas võidelda vabaduse eest seotud kätega, kui iga vastupanukatset karistatakse süütute külaelanike surmaga. See on sõda, milles võitjaid ei ole.

habras varjukõnd silmapiiri kohal, kui Eesti Vabariik reedeti nii venelaste kui eurooplaste poolt

„Ai velled” on habras varjukõnd silmapiiri kohal, kui Eesti Vabariik reedeti nii venelaste kui eurooplaste poolt ühekorraga. Milliseid tundeid ja pettumusi toob kaasa lootusetuse ristteel seismine ja ootamine. Pole isegi teada, mida oodatakse. Surma, armastust või vabadust? Igal rahval on õigus enesemääramisele. „Ai velled” räägib ajast, kui see õigus peadpidi solgipange uputati.

Autor on Urmas Lennuk (Rakvere Teater), lavastaja Raivo Trass, kunstnik Riina Vanhanen, muusikajuht Felix Kütt (Pärnu Teater Endla).

Rollides osalevad Janek Joost, Laura Lind, Indrek Taalmaa, Nero Urke, Sulev Teppart, Ivo Eensalu, Jaanus Mehikas, Andres Oja, Merle Rajaveer ja Haldi Välimäe.

Etenduspaigaks valiti Pärnumaa Lääneranna valla Pikavere külas (Soontaganas) asuv vama vallamaja.

Kavandatud etendused toimuvad:

L. 04.06 – esietendus

P. 05.06

N. 09.06

R. 10.06

L. 11.06

P. 12.06

E. 13.06

P. 19.06

E. 20.06

K. 22.06

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

Ants Kaljurand andis põhjust rääkida metsavendlusest