VILJANDIS KUULEB TŠIILI MUUSIKU RESIDENTUURI-KONTSERTI

Lee Taul ja Tómas Del Real. Foto: Annika Vihmann

Jaanuari keskpaigast alates on Viljandi Pärimusmuusika Aidas muusikalises residentuuris viibinud Tšiili muusik ja laulukirjutaja Tomás Del Real. Residentuuri jooksul on Del Real loonud uut muusikat uurides eesti pärimusmuusikat ning otsides koostöövõimalusi kohalike muusikutega.

Nii annabki muusik 10. veebruaril Aidas kontserdi koos viiulimängija ja laulja Lee Tauliga, kellega koos moodustati äsja ka uus bänd nimega “Don´t Chase the Lizard”.

Kontserdil lubab Tomás Del Real tutvustada muusikat, mis sündinud intensiivse loomingulise eraldatuse perioodil lumerohkes eesti talves ning tšiillase jaoks ekstreemsetes ilmastikuoludes. Ettekandele tuleb osa tema uuest repertuaarist, mis on otseselt mõjutatud Eestis veedetud ajast ja tema teekonnast muusikalise silla ehitamisel ladina-ameerika uue pärimusmuusika ja eesti muusikamaastiku vahel. Samuti saab kuulda, kuidas nii põhjamaine ilm kui loodus oma jälje jätavad muusikasse ja loomingusse. Terve protsessi vältel on loominguliselt panustanud ka eesti pärimusmuusik Lee Taul, kes liitub Del Realiga kontserdil.

Tómas del Real. Foto: pressimaterjalid

“On olnud uskumatu kuu. Minu jaoks on harukordne, et ühes paigas maailmas on nii palju õhku ja ruumi ja vaikust. See on andnud mulle võimaluse katsetada ja luua rohkelt uut muusikat, ” räägib Del Real ja lisab, et nad on koos Lee Tauliga loonud enam kui viisteist uut lugu, mõned neist hispaania, mõned eesti ja mõned inglise keeles. Lood on mõjutatud nii pärimusest kui ka popkultuurist. “Mulle endale tundub, et mu looming on muutunud ning jõudnud järgmisele tasemele. See tuleb eesti pärimusskeene mõjutustest – eestlaste loovusest ning musikaalsusest, aga ka suurepärastest tingimustest ja eraldatusest, mida Pärimusmuusika Ait loomiseks pakub,” arutleb Del Real.

Eesti Pärimusmuusika Keskuse juhataja Tarmo Noormaa sõnul hakkabki kujunema nii, et veebruarikuu on Aidas residentuurikuu. “Eelmise aasta resident Aigar Vals tegi ukse lahti, temaga koostöö sujus suurepäraselt. Seepärast leidsime, et ka sel aastal võiksime pakkuda residentuurivõimalust vähemalt ühele muusikule, ” selgitab Noormaa ning lisab, et ka aidarahvas ootab põnevusega kuidas kõlab uus looming, mis antud perioodil kahe erinevast kultuurist pärit muusiku vahel sündinud on.

Tomás Del Real on vabakutseline produtsent ja laulukirjutaja, kes on nüüdseks juba üle 8 aasta arendanud oma folk- ja fusionkompositsioonide stiili, väljastanud 3 LP-d ja neljas on valmimisel. Tema lähenemine uuele tšiili pärimusmuusikale pärineb lugematutest reisidest ja erinevatest kultuuridest üle maailma.

KU päevatoimetaja