KOGUMISRINGIDEL VIIDI MINEMA REKORDILISEL HULGAL KESKKONDA SAASTAVAT ETERNIITI

Keskkonnakahjulik eterniit ajutise varjualuse kattena kasutuses.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Mullu novembris ja detsembris Pärnu keskuslinnas ja osavaldades toimunud kogumisringidel veeti eraisikutelt tasuta ära 118,92 tonni eterniiti.

See on Pärnu linnavalitsuse keskkonna ja heakorra peaspetsialisti Marve Virunurme sõnul pea kolmandiku võrra suurem kogus, kui eelmistel kogumisringidel elanikelt minema viidi.

Eterniidikogused jagunesid järgmiselt: Pärnu keskuslinn – 48,86 tonni eterniiti; Audru osavald – 42 tonni eterniiti; Paikuse osavald – 18,06 tonni eterniiti; Tõstamaa osavald – 10 tonni eterniiti.

“Olgugi et ka mullu jaanuaris korraldas Pärnu linnavalitsus eraisikutele eterniidi tasuta äraveo ja kokku toimetati siis Pärnu elanikelt ära 85 tonni eterniiti, oli inimeste huvi aasta lõpus toimunud kogumisringide vastu taas väga suur ning eterniidikogusedki kasvanud. See näitab, et eraisikute omanduses on endiselt palju eterniiti,” märgib Virunurm.

Lisades, et küllap mängis kasvanud koguste puhul rolli aegki: remondi- ja ehitustööd võetakse kodus tavalistelt ette kevadel, suvel või sügisel ning seetõttu oligi aasta lõpuks majapidamistes tekkinud kümneid tonne eterniidijäätmeid.

Pärnu linnale läks novembri ja detsembri eterniidi kogumisringide korraldamine maksma ümmarguselt 11 800 eurot. Eterniidi vedas ära OÜ Paikre. Järgmisi kogumisringe kavandab linn sügiseks.

Eterniit on keskkonnale ohtlik materjal, sest sisaldab asbesti. Tavaprügi hulka ei tohi eterniiti panna, samuti ei tohi seda ise omal käel käidelda.

Pärnus võtab eterniiti aastaringselt vastu Paikre prügila. Tegemist on tasulise teenusega.

KU päevatoimetaja