TÄNASEST PÜHAPÄEVANI TOIMUB TALVINE AIALINNUVAATLUS 2022

Rähn Sindi koduaias. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Talvine aialinnuvaatlus on Eesti populaarseim linnuvaatlusüritus ja suurim harrastusteaduse algatus. Jaanuari viimasel nädalavahetusel (28.-30. jaanuar) toimuvatel vaatluspäevadel saab kaasa lüüa iga huviline oma kodus ja olenemata linnutundmise oskusest.

Mullu osales 2050 vaatluskohas kokku 3055 inimest, kes vaatlesid ligi 71 500 lindu 69 liigist. Vaatluskohas kohati keskmiselt 35 lindu, kõige arvukam ja sagedasem lind oli rasvatihane.

Siit pääseb vaatlustulemuste sisestamisele.

Eesti Ornitoloogiaühing korraldab talvist aialinnuvaatlust 2010. aastast. Ettevõtmine pälvis 2013. aastal Aasta Keskkonnateo auhinna.

Suurbritannias korraldatakse linnuvaatluspäevi Big Garden Birdwatch juba üle 40 aasta ning viimastel aastatel on osalejate arv küündinud üle poole miljoni. Soomlaste linnuvaatluspäevadel Pihabongaus osales mullu 24 000 huvilist. Tuhanded inimesed teevad aialinnuvaatlusi ka Austrias, Hollandis, Islandil, Belgias, Rootsis, Saksamaal, Poolas ja Norras.

Aastate jooksul kogunenud tohutu vaatluste hulk on võimaldanud mitmes riigis, eelkõige Suurbritannias, väga täpselt jälgida aialindude leviku ja arvukuse muutusi aastate jooksul. Aialinnuvaatlus on linnuteadlastele oluline seetõttu, et võimaldab koguda rohkesti andmeid just tavaliste lindude kohta, kelle osas piisavas mahus andmeid tihti napib.

KU päevatoimetaja