PÄRNU VAPIMÄRGI SAAVAD MATTI KILLING, INGVAR KUUSK JA ENN SAARD

Pärnu linnavolikogu otsustas anda linna vapimärgi Matti Killingule, Ingvar Kuusele ja Enn Saardile, kelle aastatepikkune tegevus on positiivselt mõjutanud Pärnu arengut ja mainet.

Sõudetreener Matti Killing saab vapimärgi nr 111 pikaajalise silmapaistva treeneritöö eest. Alates 1967. aastast Pärnus sõudetreenerina töötanud Killingu juhendamisel on sportlased kahel korral jõudnud olümpiamängude pronksmedalini ja kolmel korral esikümne hulka. Maailma meistrivõistlustelt on tema hoolealused medaleid toonud kaheksal, Euroopa meistrivõistlustelt kuuel ja juunioride maailma meistrivõistlustelt kolmel korral. Killing on 2015. aastast olnud Eesti Sõudeliidu peatreener, teda on tunnustatud Valgetähe III klassi teenetemärgi ja Püha Piiskop Platoni ordeniga.

OSHINO Electronics Estonia juhatuse liikmele Ingvar Kuusele antakse vapimärk nr 112 pikaajalise ja tulemusliku töö eest ettevõtjana ning panuse eest elektroonikatööstuse arengusse Pärnus. Kuuske võib nimetada üheks elektroonikatööstuse rajajaks Pärnus. 1992. aastal asutas ta osaühingu Paitec Elektroonika, mille Rootsi kontsern Note AB ära ostis ja mille tulemusena tekkis tänaseni edukalt tegutsev Note Pärnu OÜ.

2002. aastal asutas Kuusk koos Saksamaa partneritega OSHINO Electronics Estonia Osaühingu, mis koostöös Jaapanis asuva emaettevõtte ja teistes riikides asuvate tütarettevõtetega hakkas välja töötama ja tootma erinevaid elektroonikaseadmeid. Ettevõtte peamine tähelepanu on suunatud sõiduautode salongi sisevalgustuse komponentidele, tema poolt välja arendatud ja toodetud komponente leidub näiteks Rolls-Royce, Bugatti, Bentley, Jaguari ja Volkswageni sisevalgustuses. Täna on ettevõttes töös projektid ja arendused, mis lähevad autotööstuses käiku alates 2023. aastast.

Vapimärgi nr 113 pälvis ettevõtja ja Aide Autokooli omanik Enn Saard Pärnu linna ohutu ja turvalise

liikluse arendamise eest. Saard alustas ettevõtlusega 30 aastat tagasi, keskendudes algul jaemüügile ja hakates seejärel autojuhte koolitama. 2003. aastal avati Aide Autokoolis Põhjamaade eeskujul plastkattega libeduserada, kus saab iga ilmaga libedaga sõitmise ohte tajuda.

2004. aastal valiti Saard Eesti Autokoolide Liidu presidendiks. Aasta hiljem algatas ta koos aktiivsete linnakodanikega Pärnu liikluskomisjoni ja oli aastaid selle eestvedaja. Ettevõtja aastatepikkune töö Pärnu liiklusohutuse parandamisel on vilja kandnud ja ta oskab märgata detaile, mis meie kõigi liiklusohutust parandavad.

KU päevatoimetaja

Share via
Copy link
Powered by Social Snap