TÄNAVUSE VILJANDI FOLGI ESIMESED ESINEJAD TEADA

Yamma Ensemble

Viljandi pärimusmuusika festivali kuus esimest väljakuulutatud esinejat pakuvad publikule rikastavaid kilde maailma muusikalisest kultuurivaramust. Juuli viimasel nädalavahetusel astuvad Viljandis üles Yamma Ensamble Iisraelist, Samba Touré Malist, Breabach Šotimaalt, Raxtu Raxti Lätist, WoWaKin Poolast ja Belgia-Fääri saarte duo Raske Drenge.

Festivali programmijuht Tarmo Noormaa toob nendest rääkides esile mitmekesisust. “Tunnen head meelt geograafilise haarde pärast, aga ka selle tõttu, et esimeste esinejate seas on nii noori ja omapäraseid kui ka kogenud ja maailmas endale juba nime teinud muusikuid,” sõnas Noormaa. XXIX Viljandi pärimusmuusika festivali teemaks on “Juured ja ladvad”. Teemaga soovitakse pühitseda muusikalisi juuri ning rõhutada noorte talentide rolli traditsiooni edasikandjatena.

Yamma Ensamble on maailmas kõrgelt hinnatud Iisraeli ansambel, kes esitab heebreakeelset originaalloomingut, pärimusmuusikat ja erinevate juutide diasporaade kadunud muusikat, kasutades sealjuures iidseid ja meie jaoks eksootilisi muusikariistu. Nende loominguga saab tutvuda siin.

Malist pärit Samba Touré toob publikuni Aafrika kõrbebluusi võnkeid, olles selle traditsioonilistelt keelpillidelt mugandanud elektrikitarrile. Nagu enamik Mali laule, kannavad ka Samba Touré laulud moraalisõnumit ja tutvustavad Mali kultuuri eripärasid. Tema helinäitega saab tutvuda siin.

Breabach on üks Šoti omapärasemaid kaasaegseid folkmuusikaansambleid, ühendades sügavad mägismaa ja saareriigi traditsioonid viie bändiliikme Glasgows tekkinud innovaatilise muusikalise käärimisega. Mitmeid rahvusvahelisi auhindu võitnud ja põnevaid loomingulisi koostööprojekte teinud ansambel on heaks näiteks oma juurte austamisest ning samal ajal uute ideede ja energia loomisest. Breabachi muusikat saab kuulata siit.

Läti ansambel Raxtu Raxti pakub publikule läti rahvalaulude töötlusi, pillide koosseisu poolest on nagu justkui Läti Zetod. Nende helinäidet saab kuulata siit.

Poola trio WoWaKin mängib traditsioonilist poola muusikat – masurkasid, polkasid, tangosid, fokstrotte, kujavjakke, oberekke. Peale viiuli, kolmerealise poola akordioni ja trummide mängivad nad ka väikest bandžot ja suupilli ning esitavad (hälli-) laule. Bändi hoogsaid esinemisi saab vaadata siit.

Raske Drenge on duo, mis koosneb Fääri saartelt pärit lauljast ja kitarristist ning Belgia viiuldajast. Omapärase vindiga folkmuusika juured on sügaval Skandinaavia ja Põhja-Atlandi pärimusmuusikas, kaunite fäärikeelsete sõnadega muusika ühendab jõu ja melanhoolia, ilu ja kurbuse. Raske Drenge esinemist saab vaadata siit.

XXIX Viljandi pärimusmuusika festival toimub Viljandi lossimägedes 28.-31. juulini 2022. Festivali ülejäänud esinejad kuulutatakse välja järgnevate kuude jooksul. Festivali nelja päeva passid ning päevapassid on müügil Ticketeri keskkonnas. Saadaval on ka soodsamad noortepassid ja seeniorpassid.

Festivali korraldab MTÜ Eesti Pärimusmuusika Keskus. Lisaks aastaringsele kontserttegevusele Pärimusmuusika Aidas ning suvisele festivalile tegutseb keskuse juures vabahariduskool August Pulsti õpistu ning pärimusmuusika teabekogu.

KU päevatoimetaja

Share via
Copy link
Powered by Social Snap