PEETER KANGUR VALITI ERAKONNA ISAMAA AASTA ISAKS

Peeter Kangur, Isamaa Aasta Isa 2021. Foto: Pille Kangur

Tänavuse Isamaa Aasta Isa valisid kaheksa nominendi seast välja Isamaa Perede Ühenduse ja Isamaa Naiskogu IREN juhatuse liikmed. „Aasta Isa valik sai langetatud hääletuse tulemusena ja võitja selgus üksmeelselt, kuid konkurents oli tihe,“ ütles Perede Ühenduse esinaine Helen Hääl, kel on heameel, et neil on üle Eesti sedavõrd toredaid pereisasid, kes hoiavad üleval kohaliku kogukonna vaimsust ja on justkui maasoolaks.

Seejuures väärib mäletamist ja märkimist, et Peetri ema Külli Kangur valiti 2008. Aasta Emaks ja Peetri abikaasa Pille Kangur pärjati Valgamaa Aasta Ema tiitliga 2013. aastal.

„Mehed ja isad saavad ainult siis särada ning uhked ja ilusad olla, kui neil on olemas abikaasad,“ ütles Isamaa Aasta isa Peeter Kangur, kelle iseloomustuses on kirjas: „Peeter armastab vaieldamatult Pillet ja oma peret.“

„Mis saaks sellest veel ilusam olla, kui pereisa armastab ja hoiab ennekõike oma peret,“ lausus eile keskpäeval autasu üleandmisel naiskogu esinaine Riina Solman, kes soovis perele jõudu ja jaksu Valgamaale, kus nad üheskoos oma toredate ja tublide lastega on isamaalist valgust hoidmas.

Peeter Kangur on külavanem ning füüsika ja keemia õpetaja kohalikus Pühajärve põhikoolis ja ka tema abikaasa töötab samas koolis õpetajana. Neil on viis toredat last – väiksemad neist on kaksikud ja terve pere lööb kogukonnaelus aktiivselt kaasa.

Isamaa Aasta Isa 2021 pere kohta on öeldud, et nad on üks armastusväärne kooslus. Koos tehakse rahvatantsu ja kui on abi tarvis, on Peeter ise, tihtilugu koos abikaasa ja lastega koos abis. Tema osaluseta pole külas toimunud veel ühtegi talgupäeva. Peeter ise on pärit suurest perest, kus haridus ja haritus on olnud au sees ja seda peab ta ka ise oluliseks. Ta on külavanem ning seisab selle eest, et aktiivsed tegevused ka laiemalt külade peal toimuksid. On korraldanud aastaid Pühajärve ja küla lastele lastelaagreid.

„Tahame omalt poolt tänada Isamaa naiskogu IRENi, et kaheksa väärika kandidaadi hulgast just meie pere ja meie isa välja valiti,“ lisas auhinna vastuvõtmisel Aasta Isa Peeter Kanguri abikaasa Pille.

„See perekond on hästi ühtne ja meile läheb südamesse see, et pereisa Peeter Kangur osaleb laste kasvatamises täpselt sama palju kui pereema. Ta ei hoia ühestki tööst eemale ning teineteisega jagatakse kõike, nii rõõme kui muresid,“ lisas konkursikomisjoni tööd juhtinud Hääl.

Peeter Kangur, Isamaa Aasta Isa 2021. Foto: Pille Kangur

Isamaa Aasta Isa nominendid 2021

Timo Tirs – nelja lapse isa, kelle tegevusvaldkonnaks on üritusturundus. Ta on pühendunud ja hea perekeskne isa, kelle prioriteediks on laste kasvatamine ja nendega tegelemine. Ta on isa, kes on alati oma lastele olemas.

Tõnu Laikre – kuue lapse isa, muusik, pianist, helilooja, arranžeerija, õpetaja ja Toompea Kristliku Nelipühi kiriku liige. Kui jälgida kõrvalt tema tegemisi ja tema pühendumist perele saab teda ainult imetleda. Ta pole isa, kes lükkaks oma kohustusi homsesse, vaid tegeleb igal ajal ühe või teise lapse rõõmu või murega. Ta oskab luua kristlikus vaimus koos oma pere, kaasteeliste ja muusikutega paljude inimeste elud imelisteks tõestisündivateks muinasjuttudeks.

Priit Sibul – viie lapse isa, kes on öelnud: „Õnne ei saa perest lahutada. Oluline on, et ühiskond tervikuna oleks peresõbralik. Aastat neli tagasi langes tema kodu tuleroaks. See oli raske hetk kõigile ning enamasti tõmbavad inimesed sellistes olukordades aktiivsest ühiskondlikust tegevusest tagasi. Tema on andnud innustust paljudele peredele, et kunagi ei maksa lootust nii kergelt maha jätta. Ta oskab hoida oma pere kindlalt ja hellalt. Isamaa peasekretär ja Riigikogu Isamaa fraktsiooni aseesimees.

Priit Humal – nelja lapse isa, ettevõtete Humal Elektroonika ja Humal Templitehas tegevdirektor, vabaühenduste Avalikult Rail Balticust ja Tartu Pereraadio juhatuse liige, Tartu Pauluse koguduse nõukogu liige ja Pauluse kammerkoori laulja. Töökas ja kohusetundlik inimene, kes toetab noori ja vanemaid. Alati abivalmis, põhjalik teadmistes ja faktides ning kui miski vajab tegemist, sekkumist, suunamist, on tema just õige mees, kellelt nõu küsida.

Marko Tiitus – viie lapse isa, kelle jaoks on väga oluline laste kristlik ja isamaaline kasvatus. Tütred veavad isa eeskujul ja toel tema koguduse noortetööd. Oma lapsi suunab ta mõtlema ja unistama suurelt ning hindab perega koosveedetud aega. Ta on Viljandi Linnavolikogu liige, kultuurikomisjoni esimees ning Isamaa Kristliku Ühenduse juhatuse liige.

Arne Tilk – Kagu Ühistranspordikeskuse sotsiaaltranspordi projektijuht, Põlva Spordikooli murdmaasuusatamise treener, spordiklubi Serviti juhatuse liige, Klubi Tartu Maraton volikogu liige. Tema peres kasvab neli last, kes väärtustavad haridust ja on saanud toetavat tuult tiibadesse. Mees, kes innustab sadu ja sadu inimesi oma ihu ja hinge eest hoolt kandma nii suusa-, ratta- kui krossiradadel.

Andres Sooniste – nelja lapse isa, kes töötab Salva Kindlustuse AS-is. On Pärnu Rotary Klubi klubimeister, Pärnumaa Ettevõtete Koda juhatuse liige, Spordiklubi Koba aktiivne liige, Pärnu Ülejõe Seltsi eestvedaja, Pärnu ajaloo avaliku loengusarja eestvedaja-korraldaja ja aktiivne kogukonna liige, kes on panustanud Pärnumaa arengusse nii Pärnu abilinnapeana kui linnapeana.

KU päevatoimetaja