MIKS AASTA ÜHETEISTKÜMNENDAL KUUL VUNTSID NAISE HUULTE KOHAL?

Repliigina

Riina noorem poeg saab istuda kaitseliitlasest vanaisa Jüri süles, aga ta ei ole kunagi oma teist, Viljandi vanaisa Karlit näinud. Karli lahkus vähi tõttu 20 aastat tagasi. Foto erakogust

„See siin ei ole konservatiivide huumor. Koroonakriisi eskaleerumise taustal jäävad tähelepanuta varasemad tähtsad algatused,” kirjutab Riina Solman täna õhtul oma Facebooki seinal ja kogub hoogsalt meeldimise-, hoolimise- ja südamekujulisi ikoone.

Miks vuntsid? Foto erakogust

Ta tuletab meelde movembrit, meeste tervisekuud ja loodab sel viisil õlatunnet pakkuda. „Minu lähikonnas on vähk viinud meesterahvaid varem, kui olnuks nende aeg. Tänagi puudutab see teema peret mitte just kaugelt,” lausub Solman.

Miks vuntsid? Aasta üheteistkümnes kuu on rahvakalendris nime leidnud ka kooljakuuna. Tänapäevane meditsiin on jõudsalt arenenud ja novembrit kutsutakse nüüd rahvusvaheliselt movembriks ehk meeste tervise kuuks. Vuntsikuuks (moustache), mil kogu maailm pöörab enamat tähelepanu meeste tervisele. Meestele on vuntsid ajalooliselt loomuomased, movembris illustreerivad nad sõnumit “hoolitse tervise eest igapäevaselt” ning “käi regulaarselt arsti juures kontrollis.” Meeste tervisekuu üheks eesmärgiks on tõsta teadlikkust nii Eestis kui maailmas meeste seas enim levinud vähivormi – eesnäärme vähi kohta.

Kaotasin oma isa maovähile 20 aastat tagasi. Ta oli sellest meeste põlvkonnast, kes pöördusid viimases hädas arsti poole. Vanem poeg jäi vähi tõttu isata, kui oli 14-aastane.

Movembrit on Eestis siiani propageerinud peamiselt mehed. Soovin oma postitusega pakkuda selle teema aastaid tagasi algatanud eesti meestele õlatunnet. Öelda, et naised hoolivad meeste tervisest sama palju. Olete meile kallid ja me ei taha teid kaotada rasketele haigustele.

Loodan südamest, et plaaniline ravi taastub neile, kes vajavad kiiret kirurgilist sekkumist.