RÄPINAS KOHTUVAD EESTI JA SOOME MUUSIKA

Maimu Jõgeda ja Senni Heiskanen. Foto: German A. Castiblanco

12. augustil toimub Räpinas kultuuriõhtute sarja „Kolm korda üle piiri“ kolmanda ja viimase sündmusena eestlanna Maimu Jõgeda ning soomlanna Senni Heiskaneni ühiskontsert.

Maimu Jõgeda on akordionist, kelle muusika viib kuulajad radadele, kuhu tahaks lõpmata pikaks ajaks ilu nautima jääda. Võrumaa juurtega muusiku suureks huviks ja inspiratsiooniallikaks on pärimusmuusika. Ühel hetkel hakkas temas helisema tema oma pärimus, mis praeguseks kahe plaadi kuju saanud. Hetkel tudeerib akordionist Põhjamaades, saades teise eestlasena osa Põhjamaade pärimusmuusika magistriprogrammist.

Sel kontserdil kaasab akordionist endaga Soome kandlemängija, kaasõppija Senni Heiskaneni. Senni spetsialiteet on Soome pärimusmuusika – ta mängib kahte erilist kannelt: Saarijärvist pärit kannelt ja Soome tüüpi kromaatilist kannelt.

Duo repertuaar koosneb traditsionaalsest muusikast Soomest ja Eestist ning Põhjamaade pärimusest inspireeritud omaloomingust.

Esmakordselt korraldatava sarja raames toimub igal suvekuul üks sündmus, kus osaleb kultuuritandem, mille üks osaline on Eestist ja teine Eesti naaberriigist. Kontserdisarja jooksul käiakse kolm korda ülekantud tähenduses üle piiri kolme naabri juures: Venemaal, Lätis ja Soomes. Samas kultuuri mõttes minnakse samuti igal kolmel kontserdil üle piiri – üle eesti kultuuri piiri, luues sellises vaimses kohtumispaigas uusi elamusi kõigile osalejatele. Kultuuriõhtu vaimseid elamusi täiendab võimalus mekkida välisriigi juurtega muusiku kodumaa tüüpilist küpsetist.

Sündmuste sari korraldatakse lähtudes keskkonnahoidliku sündmusekorralduse põhimõtetest: kontserdil on kättesaadav tasuta puhas kraanivesi, jooke pakutakse esmakordselt Räpinas korduvkasutusega panditopsidest, kuuma joogi huvilistele on oma topsiga leti juurde minnes soodustused ning korraldajad annavad külalistele laenuks või kingiks mini-prügikasti, mis mahub taskusse. See on mõeldud ennekõike suitsukonide vahepeatuseks enne prügikasti, kuid sinna võib ajutiselt panna ka muud prügi. Mini-prügikast on korduvkasutatav ja ümbertöödeldav.

17.06 toimunud esimesel kontserdil tutvustasid oma koostöö vilju kitarrist Elmet Neumann Eestist ja laulja Olga Einasto, kes on sündinud Venemaal Ohhoota mere ääres Magadanis. Teisel kontserdil 15.07 musitseerisid koos Eesti tuntud kandle-, toru- ja parmupillimängija Leanne Barbo, kes on õppinud Riia Ülikoolis läti keelt ja rahvaluulet, ning lätlanna Lauma Bērza. Kõik kultuuriõhtud toimuvad Räpinas Koiva maja aias (Jõe 4) algusega kl 19.

MTÜ Sündmustemeistrid korraldatavat sarja „Kolm korda üle piiri“ rahastavad Räpina Kultuurkapital, Eesti Kultuurkapital, Eesti Rahvakultuuri Keskus (regionaalse kultuuritegevuse toetusprogramm) ja kohaliku omaalgatuse programm (KOP).

KU päevatoimetaja