VERONIKA KOOKMAA TAASTAS PEIPSIMAAL VANAUSULISTE KODU

Fotogalerii

Selle diivani restaureeris Veronika Kookmaa ise. Foto: Veronika Kookmaa

Missioonitundega kultuurihuviline daam Veronika Kookmaa taastas Mustvee vallas Tiheda külas oma isa ajaloohõngulise lapsepõlvekodu, millele ta oma vanaema mälestuseks nimetas Villa Mamelfaks.

Veronika Kookmaa jalutas õhtuti sageli mööda oma isa lapsepõlvekodust, mis valminud 1928. aastal. „Otsustasin 2020. aastal senistelt omanikelt maja ära osta ja renoveerida. Soov oli päästa vanavanemate pärand ja sellele kaunis ja väärikas väljanägemine anda,” ütles tütar.

Kõikidele vanaaegsetele asjadele püüdsin leida koha sinna, kus nad seisid ka ammustel aegadel

Veronika Kookmaa uuris raamatutest ja arhiividest vanausuliste kodude ja selle rahvakillu elulaadi kohta. „Uuendustööde käigus jätsin kõik seinad endistele kohtadele. Värvitoone valides lähtusin vanausu uskumustest. Näiteks roheline värv tähendab sellel usukogukonnal raha ja jõukust, punane aga ülevust. Kõikidele vanaaegsetele asjadele püüdsin leida koha sinna, kus nad seisid ka ammustel aegadel. Nii on praegugi oma traditsioonilises paigas ikoonikapp, samovar, voodi, kus kunagi magas vanaema. Minu vanaema oskas rasketest oludest üle saada huumoriga. Tema mälestuseks ja auks ristisingi taastatud maja Villa Mamelfaks.”

Kultuuriedendajast ettevõtja märkis, et tema suguvõsa ulatub Peipsi ääres seitsme põlve taha, kuni 18 sajandi lõppu. „Kavatsen suguvõsa veelgi põhjalikumalt uurida ja sellest raamatu kirjutada. Villa Mamelfas tunnen end tõeliselt hingekostutavalt nagu omas maailmas. Rõõmuga pakun võimalust rentida kultuuriloolist ja traditsioone hoidvat kodu avara silmaringiga ja viisakatele turistidele,” ütles Kookmaa.

Jaan Lukas