AVATUD TALUDE PÄEVAL RIINA JA TAIVO JUURES

Fotogalerii

Riina Luik. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Teeviit Võistes asuva Luige Puhketalu ja Riina Hoidiste juurde juhatab Pärnu poolt sõitjat täpselt Via Baltica 155. kilomeetri tulba juures. Tartu Ülikooli Pärnu kolledži 50+ õppurid jõuavad avatud talude päeva ringsõidul määratud ajaks kolmandasse asukohta.

Viktor on suurte vilumustega bussijuht ja pöörab suurelt maanteelt kitsukesele teele. Kaugemale siiski ei sõida, sest edasi parklasse pääsevad üksnes sõiduautod. Virge vaimuga ja suht heas füüsilises vormis eakamad tudengid jalutavad 50 meetrit suurema vaevata aia väravani. Iluaia müügiks pandud taimede vahel jalutatakse ilmselt veelgi rohkem. Iluaia pinda ütleb Riina Luik olevat 700 ruutmeetrit. Väljapool piirdeaeda parkla kõrval näeb samuti kujundamise järgus ilu, mille fookuses asub suur veesilm.

aastaga laob ta hoidiseid keskeltläbi nelja tuhandesse purki

Aia keskel kerge päikese varju all asub müügilett, mille taga toimetab Taivo Luik. Hästi minevaks kaubaks lähevad kõik Riina valmistatud hoidised. Valik koosneb poolesaja erineva nimetusega hoidisest. Kõike korraga letis ei ole, aga näha on moosid, mahlad, salatid kastmed. Taivo pakub mekkimiseks marineeritud räime – Aime äkiline räim. Bussilt maha astunute enamik, kes aeda jõuavad, kogunevadki enamjaolt müügileti äärde. Tekib järjekord. Kõik, kes maitsevad pasteeti, otsivad kiiresti ülivõrdes kiidusõnu. Need ei ole öeldud niisama viisakusest suusoojaks, sest degusteerimisele järgneb raha letti ladumine ja õnnelike nägudega lahkumine. Ja mitte ainult pasteeti ei osteta. Kiidetakse mulgikapsast avokaadoga. Riina ütleb, et aastaga laob ta hoidiseid keskeltläbi nelja tuhandesse purki. Tarbijad pole olnud sugugi mitte toodetele kiitvate hinnangute andmisega kitsid. Riina koostatud retseptide järgi valminud hoidised pälvivad tunnustusi retseptikonkurssidel. Teda on auhindade vääriliselt tunnustatud Virumaa Teataja, Maalehe, Olustvere ja teistel retseptikonkurssidel. Hoidiste valmistamise ja müügitööga tegeletakse Luige juures juba üheksa aastat.

Enamik toorainest kasvab Riina peenardel: kartul, porgand, peet, kurk, tomat, sibul, küüslauk, tšilli. Teinekord tuleb midagi ka teistelt põllumeestelt osta.

Riina pasteet või tšilli-ananassimoosi teatakse väljapool Pärnumaadki. Taivo räägib, et ostjad ootavad müügi avamist Pärnus, miks mitte ka Sindis.

Kohe Riinal uute külaliste jaoks aega ei jätku ja tõttab laua katmist jätkama. Istikute juures jagavad selgitusi teised abilised. Firmaroaks keedetud kapsasupp, tükk kooki ja kohv tuleb inimese kohta päris soodsa hinnaga, arutlevad külastajad. Pika laua taha mahub kenasti üle 40 inimese.

Pärast lõunat räägib Riina põhjalikumalt oma tegemistest, vestleb huviliste ringis ja vastab küsimustele. Küsimusele, millest peaks algaja iluaia looja alustama, vastab Riina vastu küsimusega, kas iluaednik on laisk või virk? Laisemale sobivad paljud okaspuu istikud, sest need ei nõua nii suut hoolt. Seevastu püsililledega on palju rohkem jändamist.

kastmise lõpetab ta ülikuumade ilmadega öösel kella kahe paiku

Riina kuulub kahtlematult virkade aednike hulka. Selgub, et kastmise lõpetab ta ülikuumade ilmadega öösel kella kahe paiku. Kastmisest kõneldes ütleb ta, et kui tonnide viisi ei raatsi vett taimedele joota, siis polevatki kastmisest mingit kasu. Amplite puhul soovitab kasutada heledaid potte, mis ei kisu päikesesoojust liialt ligi.

Huvitav on kuulda, et Riina kasvatab tomateid kilekottides. Igasse kotti istutab kolm taime.

Maja terrass on arhitektuuriliselt maitsekalt kujundatud. Taimestikuga kaetud keldri ukseesist kaunistavad luikesid kujutavad skulptuurid. Katuseharjalgi näitab tuulesuunda luigekujuline tuulelipp. Ka keset tiiki ujub rõnga sees luigekuju.

Urmas Saard

Samal teemal:

PUUSEPPADE METT NÕUAVAD NII MÕMMID KUI PALJUD TARBIJAD

VÄÄRIKATE AVATUD TALUDE PÄEV ALGAS SILLAOTSAL VANATEHNIKA JA ROKKIVA REBASEGA