VÄÄRIKATE AVATUD TALUDE PÄEV ALGAS SILLAOTSAL VANATEHNIKA JA ROKKIVA REBASEGA

Fotogalerii

Chicago (USA) maamootor ja Alar Hunt, Sillaotsa talu peremees. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Möödunud nädalavahetusel võis seitsmendat korda toimunud avatud talude päeva käigus tutvuda üle riigi pea 300 talu ja maaettevõttega. Tartu Ülikooli Pärnu kolledži väärikate ülikooli tudengid, kellest enamiku moodustasid rohenäppude rühma kuuluvad inimesed, külastasid pühapäeval Pärnumaal nelja Häädemeeste valla talu ja Saardes asuvat Allikukivi Veinimõisa.

Reisi tegi kaasa Külauudiste infoveski ja püüab nüüd päeva kajastada mitme artikli ning suurema hulga fotode valikuga.

Huvilisi oli tunduvalt rohkem kui võimalused lubasid rahvast ringkäigule kaasata.

Endla teatri juurest sõideti välja hommikul poole üheksa paiku ja pool tundi hiljem peatuti Häädemeeste valla Laadi küla Sillaotsa talu avara õue servas. Avatud talude päev annab hea võimaluse näha, kuidas kasvab kodumaine toit, mida kujutab endast üks tänapäevane talupidamine või põllumajandusettevõte ning kui mitmekesine on maaelu. Tähelepanuta ei saa jätta sedagi, et Eesti maaelu on viimaste aastakümnetega oluliselt muutunud. Kui varjasaemate arusaamade järgi ja eriti eakam põlvkond mõtleb ikka veel maaelust, mille peamine tuluallikas peaks olema laiuvad viljapõllud või looma- ja linnukasvatus, siis päris nii pole see enam tükimat aega. Just seda silmas pidavalt tegigi seekordse talude valiku reisi ettevalmistanud toimkond, selgitas Kärt Saard, ühena sellest kolmikust.

Uhkustundega nimetab ta Eesti pikimat vanade lastejalgrataste rivi

Sillaotsa talu pika kiviaia juures tervitas varahommikuseid saabujaid talu peremees Alar Hunt, kes teenib igapäevast leiba palgatöölisena. Tema hobiks on vanatehnika, seepärast ka Pärnumaa vanatehnika klubi liige, kes osaleb kõigil vanatehnika väljanäitustel. Uhkustundega nimetab ta Eesti pikimat vanade lastejalgrataste rivi, mis osaliselt riputatud lausa kõrvalhoone lae alla. Neid on poolesaja ringis ja pealegi. Muljetavaldav on maamootorite kogu. Näeb rehepeksumasinaid ja käsikivi. Erinevad veneaegsed sõiduautod meenutavad aegu ammuseid.

Kodulinnud on harva maale pääsevale linnainimesele alati huvipakkuvad ja armsad tiivulised. Õue teises otsas rõõmustavad kitsale pinnale suletud kelgukoerad, et neidki vaatama tullakse. Rokkiva Rebase kohviku perenaine Ege Altmart pakub sooja pirukat ja räägib vanaemadele ning vanavanaemadele võimalustest, kuidas Sillaotsa avaral murul Rokkiva Rebase lastepidudel oma väikeste võsukestega lustida.

Uudistamiseks annavad põhjust Riia portselanist serviisid.

Urmas Saard