SINDI MUUSIKAKOOLI VIIULIJANNAD TAAS VILJANDI FOLGI LAVAL

Fotogalerii

Viiulijannad Merili Eenraid ja Berit Eriste XXVIII Viljandi pärimusmuusika festivali Rohelisel laval. Foto: Edith Eriste

Selle aasta Viljandi pärimusmuusika festivali peateema “Koosmäng” on ka Sindi muusikakooli oluliseks töömeetodiks ja eesmärgiks. Ikka selleks, et koos mängida on julgem, lõbusam ja põnevam, selgitab Karl Rammi nimelise Sindi Muusikakooli direktor Merike Teppan-Kolk.

„Suur rõõm tabas meid kaks nädalat tagasi, kui saime kutse, millega kutsuti noori muusikuid esinema Viljandi pärimusmuusika festivali Rohelisele lavale,” räägib direktor, kes ka ise musitseeris neljapäeva õhtupoolikul koos oma õpilaste Berit Eriste ja Merili Eenraidiga.

Seoses keerulise õppeaastaga, kus koosmängimise tunde oli pea võimatu teha, polnud neil suuremate koosseisudega esinemiskava ette valmistada võimalik. Kogenud viiuliduol Viiulijannad olid esinemislood õnneks olemas. Berit ja Merili on juba viis aastat ühiselt mänginud. Aastatega on neil kogunenud palju esinemiskogemusi ja erinevaid pillilugusid. Juba kaks aastat tagasi astusid nad üles Viljandi folgi Rohelisel laval. Tookord koos õpetaja Regina Männiga.

Lugude seaded valmisid viiuldajate ühisloominguna

„Tänavu pidi esinemsikava kiirelt kokku panna ja seekord olid Berit ja Merili laval peamiselt kahekesi. Mina juhendajana mängisin kaasa vaid paaris loos,” räägib Merike. Seekordne kava sisaldas pärimuslugusid Eestist, Rootsist ja Soomest. „Lugude seaded valmisid viiuldajate ühisloominguna.”

Roheline lava asub sel aastal pärimusmuusika aida ees olevas vallikraavis, püüdes pilku oma imekauni tagaseinaga.

Merili Eenraid, Merike Teppan-Kolk, Berit Eriste. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Merike peab äärmiselt meeldivaks tõdemust, et noored muusikud on Viljandi folgil väga oodatud esinejad, kes saavad suurel festivalil maitsta kvaliteetse helindamise ja korraldusega musitseerimist. „Just samasugustel tingimustel, kui “suured staarid””.

Mõnusalt tundsid ennast nii kuulajad, kui ka noored muusikud ise

Viiulijannade kontsert kujunes nauditavaks koosolemiseks. Viiulilugude saatel keerutasid jalga mõnedki festivalilised. Mõnusalt tundsid ennast nii kuulajad, kui ka noored muusikud ise.

„Äärmiselt tänuväärne on korraldajate poolne otsus kinkida kõikidele Rohelisel laval esinejatele nelja päevane vaba sissepääs festivali kõikidele kontsertidele. Olles ise külastanud Viljandi pärimusmuusika festivali juba umbes paarkümmend aastat, rõõmustan ja naudin taaskord suurepäraseid kontserte ja ürgset pärimuse hõngu. Seekord saan kogeda seda koos oma õpilastega. Imeline!”

Berit Eriste, Merike Teppan-Kolk ja Merili Eenraid Rohelisel laval. Foto: Edith Eriste

Merike soovitab väga soojalt lubada endale üht imelist festivaliaega kaunis Viljandis, et nautida põnevat ja eripalgelist muusikalist rännakut veel kahel päeval: laupäeval ja pühapäeval.

Urmas Saard

Samal teemal:

ANTTI PAALANEN LIIGUB TEISELT KIRSIMÄELT KAEVUMÄELE

DHOORE SULATAS KUULAJATE HINGESID EESTIKEELSE JUTUGA

XXVIII VILJANDI PÄRIMUSMUUSIKA FESTIVAL TÕMMATI KÄIMA KAEVUMÄEL

PÄRIMUSKULTUURI AUHINNA „TEOTUGI“ PÄLVIS TARMO NOORMAA

Piltuudis: PÄEV ENNE VILJANDI PÄRIMUSMUUSIKA FESTIVALI ALGUST