TARMO LAANISTE: TÄNAVUSED TULETOOJAD ON SÜNDINUD EESTI TAASSÜNNI AASTAL

Kaitseliidu Jõgeva maleva pealik Tarmo Laaniste 2020. aastal Kuremaa järve ääres Udu talus Jõgevamaa Vabadusvõitlejate Liidu 25. aastapäeva tähistamisel. Tema kõrval (paremal) eelmised Kaitseliidu Jõgeva Maleva pealikud Mati Kuusvere, Janno Rosenberg ja Ants Nurk. Foto: Jaan Lukas

Kaitseliidu Jõgeva maleva pealik kolonelleitnant Tarmo Laaniste rääkis Külauudistele Jõgevamaal 23. juunil toimuvast Maakaitsepäeva tähistamisest. Iseäranis rõhutas ta, et tänavu kuulub tule toomise au 1991. aastal sündinud naiskodukaitsjatele ja kaitseliitlastele.

„Tänavu 20. augustil möödub 30 aastat Eesti taasiseseisvumisest, seetõttu on võidupüha tuletoojateks 1991. aastal sündinud naiskodukaitsjad ja kaitseliitlased,” ütles Tarmo Laaniste. „2021. aasta tuletoojad Jõgeva malevast on naiskodukaitsja Maarja Liisa Lindre ja kaitseliitlane Ants-Erik Noormägi. Tuletoojad on valitud organisatsiooni väärikate ja silmapaistvate liikmete hulgast ja teatavasti saavad nad ka vastavad tuletooja medali.”

Võidutuli sünnib 23. juunil kell 08.35 kui Järvamaal Müüsleri Vabadussõja mälestussamba jalamil ühendatakse eelmisel päeval Toris Eesti Sõjameeste Mälestuskirikus süüdatud mälestustuli ning noorkotkaste poolt Paide Vallimäel süüdatud muinastuli.

„Tuletoojad saavad 23. juunil võidupüha paraadil Paide Keskväljakul president Kersti Kaljulaidilt võidutule, et see viia oma kodukanti,” rääkis Tarmo Laaniste

Tema sõnul saabub Võidutuli Paidest Mustvee linna orienteeruvalt 16.00.

Kolonelleintant Laaniste jagab tuld Jõgevamaa omavalitsusjuhtidele.

PS: Kuna kolmapäevaks lubatakse ülikuuma ilma, siis toimub Mustvee Maakaitsepäeva paraad vähendatud koosseisus. Näiteks noorteorganisatsioonide liikmed Mustvees rivistusel ei osale.

Maakaitseväe päeva tähistamine Jõgevamaal algab 23. juuni kell 14 Mustvee vallas Lohusuu mälestussamba juures. Tsermoonial osalevad Kaitseliidu Jõgeva maleva pealik Tarmo Laaniste ja Jõgevamaa omavalitsusjuhid.

Lohusuu lahing peeti 1918 aasta 14. detsembril Eestisse tunginud punaväelaste ja kaitseliitlaste vahel. Lohusuu lahingu monument avati 31. juulil 1931. Lõhuti nõukogude võimu esindajate poolt 1940. Taasavamine toimus 1990. aastal.

Jaan Lukas

Samal teemal:

VÕIDUPÜHA MÄLESTUSTULI LIIGUB PÄRNUST LÄBI SINDI, VÄNDRA JA TÜRI PAIDESSE

TÄNAVUNE VÕIDUPÜHA PARAAD TOIMUB PAIDES