EESTI LIPU PÄEV ON LIPUPÄEV

Lipp Pärnu kesklinnas. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Eesti lipp heisatakse hiljemalt kell kaheksa hommikul ja langetatakse päikeseloojangul, aga mitte hiljem kui kell 22.00. Eesti lipu heiskavad kõik riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud. Eesti lipu võivad heisata kõik teisedki.

4. juuni on Eesti Vabariigi riiklik tähtpäev ja lipupäev, millega märgitakse Eesti lipu emalipu õnnistamist Otepääl 1884. aastal Eesti Üliõpilaste Seltsi lipuna. Esmakordselt tähistati lipu päeva sinimustvalge lipu pühitsemise 120. aastapäeval, aastal 2004. Sellekohase pühade ja tähtpäevade seaduse muutmise seaduse algataja oli Riigikogu liige Tiit Matsulevitš.

Riigikantselei kodulehel öeldakse, et sinimustvalge Eesti lipp väljendab ühtsust. Tudengilipust sai rahvast ja riiki ühendav Eesti lipp. Lipu heiskamisega tähistatakse ühiste aadete ja väärtuste elujõudu ning väljendatakse ühtekuuluvustunnet.

Esimest korda tähistati suurejooneliselt Eesti lipu 50. sünnipäeva 1934. aastal. Järgmine võimalus Eesti lipu ümmargusemat sünnipäeva üleriigiliselt pidada avanes alles 2004. aastal, mil Eesti lipu 120. sünniaasta kuulutati Eesti lipu aastaks ning mälestusväärne piduüritus leidis aset Otepääl.

KU päevatoimetaja