HAAPSALU TÄHISTAB EESTI LIPU 137. AASTAPÄEVA

Lipu päeva tähistamine Haapsalus aastal 2020. Foto: Juhan Hepner

Sinimustvalge lipu sünnipäeval, 4. juuni hommikul algusega kell 7.00 toimub Haapsalu lipuväljakul traditsiooniline lippude heiskamine ja pühitsetakse linnavalitsuse poolt kingitavat majalippu.

„1884. aasta 4. juunil pühitseti Otepää kirikumõisas Eesti Üliõpilaste Seltsile õmmeldud sinimustvalget lippu, mis 1918. aastal nimetati Eesti lipuks ja millele 1922. aasta 27. juunil kinnitati riigilipu staatus,” selgitab Kaitseliidu Lääne maleva tegevliige nooremveebel Heiki Magnus, kes on tähtpäeva sündmuse peakoordinaator ja päevajuht.

Läänlaste Vabadussõja mälestussamba kõrval rivistub üles liputoimkond, kuhu kuulub 22 lippurit ja lipuohvitser kapten Raimond Lunev. Lippude heiskamisel osalevad Kaitseliidu, Naiskodukaitse, kodutütarde ja noorkotkaste esindajad.

Mälestussamba jalamile asetab ühispärja Kaitseliidu Lääne maleva pealik major Andres Välli. Sõnavõttudega esinevad piiskop Tiit Salumäe, Haapsalu linnavolikogu aseesimees Ülo Kalm ja SA Läänemaa juhataja Anu Kikas.

Helitehnika eest kannab hoolt Kaitseliidu Lääne maleva vabatahtlik seersant Ivari Rahula.

Alates aastast 2015 kingib Haapsalu linnavalitsus lipu päeval majalipu Haapsalu linnas tegutsevale asutusele

Haapsalu linnas Eesti lipu päeva tähistamise idee ja mõtte teostamise algataja oli 2014. aastal Heiki Magnus. Ta meenutab, et aastatel 2014 kuni 2017 toimusid lipu päeva tähistamised linnavalituse hoone ees. „Kodanikupäeval, 26. novembril 2017 toimus Läänlaste Vabadussõja mälestussamba asukohas lipuväljaku avatseremoonia ja alates Eesti Vabariigi sajandast juubeliaastast tähistatakse lipu päeva Haapsalu lipuväljakul,” räägib Magnus. „Sisse on viidud kroonika raamat „Eesti Lipu Raamat, Lipupäev 4. juuni“, millega alustati 2014. aastal, kui tähistati Eesti lipu 130. aastapäeva. Raamatus on kirjas kõigi lipu päevade toimkondade liikmete nimed, lipu heiskajad, lippurid, kõnelejad, lipu naelutajad ja päeva korraldajad.”

Alates aastast 2015 kingib Haapsalu linnavalitsus lipu päeval majalipu Haapsalu linnas tegutsevale asutusele. Ettepaneku lippe kinkida tegi tookordne Kaitseliidu Lääne maleva pealik major Mehis Born.

Seni on Haapsalu linnavalitsuse poolt saanud majalipud kingituseks:

2015 – Kaitseliidu Lääne malev;
2016 – SA Haapsalu ja Läänemaa muuseum;
2017 – Haapsalu Sotsiaalmaja;
2018 – Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledž;
2019 – Asuküla seltsimaja;
2020 – Läänemaa haigla.

Tänavu kingib Haapsalu linnavalitsus majalipu osaühingule Haapsalu linna Spordibaasid.

Alates aastast 2017 kingib Haapsalu linn lipu päeval lipumärke „Eesti-Haapsalu“. Märgi kinkimise idee pakkus välja Mehis Born, mõtet täiendas ja reväärimärgi kavandas Heiki Magnus. Märgi valmistaja on OÜ Miniplast. Teadaolevalt on märk Eesti Vabariigis ainulaadne ja see kingitakse kõigile, kes varajasel hommiktunnil lipu päeval osalevad. Märki jagavad Läänemaa noorkotkad ja kodutütred. Samuti jagatakse käsilippe ja pakutakse hommikukohvi. „Oleme kõik oodatud Eesti lipu päeva tähistamisele Haapsalus,”

Päeva korraldavad Kaitseliidu Lääne malev ja Haapsalu linnavalitsus.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

LIPU PÄEV VILJANDIS EMILIE KALMUL JA SINDIS

Share via
Copy link
Powered by Social Snap