PUHKPILLIMUUSIKA EDENDAJA REIN VENDLA PÄLVIB JANNSENI AUHINNA

Fotogalerii: Rein Vendla dirigendina erinevates esinemispaikades

Rein Vendla Sindi gümnaasiumi õuel. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Pärnu linnavalitsus otsustas määrata tänavuse Johann Voldemar Jannseni nimelise auhinna legendaarsele Pärnu puhkpillimuusika õpetajale ja dirigendile Rein Vendlale.

Pea pool sajandit Pärnumaa puhkpillimuusikaelu edendanud Vendla on olnud dirigendiks ja loojaks paljudele puhkpilliorkestritele nagu kutseline puhkpilliorkester Pärnu, ATP orkester, KEK-i orkester, orkester Saxon, Pärnu Koidula gümnaasiumi, Ülejõe gümnaasiumi ja Pärnu noorte puhkpilliorkester.
Praegu tegutseb tema käe all kolm kollektiivi: Pärnu Ülejõe põhikooli, Pärnu muusikakooli ja Pärnu noorte puhkpilliorkester.

Tasub märkida, et 2014. aasta laulupeo eelproovides tunnistati Pärnumaa tublimaks puhkpilliorkestriks just nimelt Vendla juhendatav Pärnu noorte puhkpilliorkester.

Aastal 2017 osales Vendla juhtimisel noorte laulupeol „Mina jään“ neli Pärnu orkestrit ja 2019. aasta üldlaulupeoks „Minu arm“ valmistus tema käe all kaks noorte puhkpilliorkestrit.

Peale orkestrite juhendamise töötab hiljuti oma 75. sünnipäeva tähistanud Rein Vendla õpetajana Pärnu muusikakoolis ja Ülejõe põhikoolis.

Ainult Vendla ise oskab öelda, kui paljusid noori on ta aastate jooksul puhkpillimuusika juurde toonud. Neid, kes just tänu tema koolitusele ja eeskujule on hakanud ka ise puhkpillimuusikakultuuri edendama, jagub samuti.

Võime Pärnus uhkust tunda, sest mitte igal pool Eestis pole säärast puhkpillimuusika entusiasti, kes aastast aastasse suure innuga lastele puhkpillimängu õpetab. Töötada aastakümneid noortega, neile kevadel lehvitada ja sügisel jälle rõõmsalt uue hooga peale hakata, on kunst omaette.

Õpetaja Reinul on imeline oskus luua koolides uutest mängijatest toimivad orkestrid. Õpilased austavad ja armastavad nooruslikust energiast pulbitsevat Reinu, neil on tema seltsis hea olla. Pedagoogina ei eelda Rein Vendla noortelt muusikutelt orkestrimängu oskust, vaid ta juhib neid koos mängima. Tema juhendamine on täpne, asja- ja eakohane, toetav ja humoorikas ning arvestab õpilaste eripärasid.

Eesti Vabariigi 100. sünnipäeval andis vabariigi president Rein Vendlale Valgetähe V klassi teenetemärgi. Kultuurkapitali Pärnumaa ekspertgrupp määras talle samal aastal elutööpreemia. 2016. aastal pälvis Rein Vendla AS Wendre Jannseni kultuuripreemia.

Johann Voldemar Jannseni nimeline tunnustus antakse vastsele laureaadile üle Jannseni sünnipäeval, 16. mail, Koidula muuseumi aias.

Sel aastal esitati Jannseni auhinnale kümme kandidaati.

KU päevatoimetaja