TARMO TÜÜR: TEEME ÄRA 2+2 TALGUPÄEV LÄKS IGATI KORDA

Talgupäeva staap Tartu loodusmajas, putukahotelli meisterdamine. Foto: Teeme Ära 2+2

Täna toimus kõikjal üle Eesti perekeskne Teeme Ära 2+2 talgupäev, mille käigus tehti 2283 erinevat talgutegu ja osales kümneid tuhandeid kätepaare. Muude kevadtööde kõrval rajati 784 liigirikast lilleniitu, ehitati 447 kompostikasti ja meisterdati 410 putukahotelli.

Rahvast oodatakse Teeme Ära talgupäeva egiidi all oma kevadisi talgutöid tegema veel kuni järgmise nädala lõpuni. Tegemised saab talgukaardile märkida 10. maini. Pilte ja videoid võib jagada teemaviitega #2x2talgupäev ja #teemeära2021.

Talgupäeva eestvedaja Tarmo Tüüri hinnangul läks tänavune eripärastes tingimustes peetud talgupäev hästi korda. „See, millise hoo ja õhinaga inimesed igas Eestimaa nurgas täna koos lähedastega tegutsesid, on eriliselt südantsoojendav,“ lausus Tüür. „Talgupaikadest kogunenud muljed ja pildid näitavad, et talgupäev oli selles kevades nagu multivitamiin, pakkudes igale inimesele heaks enesetundeks hädavajalikku – koos tegutsemist, värskes õhus liikumist, õlatunnet, kuhjaga häid emotsioone ja palju muud, mida me kõik eluliselt vajame.“

Tüür lisas, et kui lugeda kokku talgupäeval üle Eesti rajatud lilleniidud, kompostikastid ja putukahotellid, võib kindlalt öelda, et putukatel tuleb hea suvi. „Sügav kummardus kõigile, kes otsustasid kaasa lüüa ja piiranguid järgides koduümbruses vajalikud kevadtööd koos lähedastega ära teha ning anda ka oma panuse looduse heaks,“ lausus ta.

Kõige rohkem talgutegusid märgiti talgukaardile Harjumaal (665 talgutegu), kuhu rajati kokku 236 lilleniitu, 116 kompostikasti ja 114 putukahotelli. Talgutegude arvestuses järgnesid Tartumaa (205), Pärnumaa (198), Lääne-Virumaa (165), Saaremaa (143), Viljandimaa (131), Raplamaa (124), Võrumaa (107), Läänemaa (106), Ida-Virumaa (103), Järvamaa (89), Jõgevamaa (86), Valgamaa (77), Põlvamaa (62), Hiiumaa (20). Väljaspool Eestit märgiti talgukaardile kaks talgutegu: Soomes ja Prantsusmaal. Täpsema ülevaate leiab talguveebist: http://bit.ly/2x2talgupaev_arvudes

1. mail toimunud Teeme Ära 2+2 talgupäeva korraldasid Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik. Toetajate ja partneritena lõid kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Aktiivsete Kodanike Fond, Sigrid Rausing Trust, Rohetiiger, MTÜ Peaasjad, Apotheka, Bauhof, LHV Noortepank, Vizeum, Tele2 jt.

KU päevatoimetaja