TEEME ÄRA TALGUPÄEVAKS ON KIRJAS ÜLE 2100 TALGUTEO

Teeme Ära 2+2 talgupäeva reklaam 83. sünnipäeva tähistava Sindi linna tänaval. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Täna peetakse kõikjal üle Eesti perekeskset Teeme Ära 2+2 talgupäeva, kuhu on hommikuse seisuga kirja pandud üle 2100 talguteo. Muude kevadtööde kõrval on plaanis rajada üle 770 liigirikka lilleniidu ning ehitada ligi 430 kompostikasti ja meisterdada 370 putukahotelli.

Talguteod saab üles märkida talguveebi www.teemeara.ee ning pilte ja videoid jagada teemaviitega #2x2talgupäev ja #teemeära2021.

Talgupäeva eestvedaja Tarmo Tüür ütles, et maikuu esimene laupäev, mis on traditsiooniliselt saanud üleriigiliseks Teeme Ära talguks, toimub tänavu küll 2+2 vormis, kuid varasemast tuttava õhina ja hoogsa kaasalöömisega. „Sel aastal kutsume inimesi ette võtma neid töid ja tegemisi, mis on jõukohased kahekesi või koos pereliikmetega. Putukahotellid ja kompostikastid pakuvad mõnusat meisterdamist ning pärast kogu aasta jooksul põnevat uudistamist nii väikestele kui ka suurtele talgulistele.“ Tüür lisas, et talgutegude kaart on kirju ning täieneb veelgi.

Talgupäeva meeskonna üleskutsed seonduvad kõik hoolimisega – et hooliksime rohkem elukeskkonnast, toidust ja üksteisest. Tähelepanu all on igaühe looduskaitsega seotud tegevused ning toidu raiskamise vähendamine, samuti ohutu koostegutsemine ja vaimsed vitamiinid. Traditsiooniliselt saavad aga selgi kevadel 2+2 talgupäeva raames kõik koos lähedastega ise ette võtta just neid talgutöid, mis vajavad pakilisemalt ära tegemist.
Terviseameti peadirektori Üllar Lanno sõnul on oluline järgida kõiki ohutusreegleid, sest koroonaviiruse erineva nakkusohtlikkusega tüvede levik ei ole peatunud. „Õues liikudes tuleb hoida teiste inimestega turvalist vahemaad, rahvarohketes kohtades soovitame kanda maski,“ lausus ta. „Paneme südamele, et tõbised inimesed, lähikontaktsed ja reisilt tulnud inimesed püsiksid kodus.“

Kodulehelt www.teemeara.ee leiab soovitusi, mis sel korral tähelepanu all: kuidas märgata ja toetada meid ümbritsevat elurikkust, kuidas vähendada toidu raiskamist ja alustada kompostimist, samuti kuidas pakkuda praegusel keerulisel ajal veelgi enam tuge oma lähedastele.

KU päevatoimetaja