MIHKEL SILDOJA, E-VÕISTUMÄNGIMISE TÄNAVUNE VÕITJA

Suure üleriigilise e-võistumängimise võitja Mihkel Sildoja Mooste Rahvamuusikakoolist. Foto erakogust

Täna toimunud suure üleriigilise e-võistumängimise peapreemia pälvis eesti lõõtspillil ja karmoškal mänginud Mihkel Sildoja, kes võitis ka omalooming III ja lõõtspillid III pilligruppide arvestuses. Kokku saadeti e-võistumängimisele 148 osalemisvideot 64 noorelt pärimusmuusikult üle Eesti.

Žürii tõi esile võitja mitmekülgset traditsioonitunnetust ning stiilipuhtust. “Ta saatis võistumängimisele kõige rohkem lugusid – kokku kuus, kuid igaüks nende lugude esitustest oli silmapaistev ja vääriks eraldi auhinda. Mihkel jäi silma ja kõrva oma mitmekülgsuses, mis väljendus loomingulisuses, väljendusrikkuses. Nii omalooming kui valitud lood lõõtsale ja karmoškale olid kõik õigel kohal ja suurepäraselt ning meisterlikult ette kantud,“ rääkis seekordsest Grand Prix võitjast žürii esinaine Lee Taul.

E-võistumängimise korraldanud Eesti Pärimusmuusika Keskuse juhataja ja žürii liikme Tarmo Noormaa sõnul on noorte pärimusmuusikute tase meeliülendav ja muljetavaldav. “Lapsed ja noored on teinud palju tööd. Videotena võistluslugude saatmine annab võimaluse esitusi lihvida ja harjutada ja uuesti filmida ja seda on konkursi kõrgest tasemest ka näha, et osalejad on andnud endast maksimumi, “ ütles Noormaa ja lisas: “Need 148 videot jäävad üles nii Eesti Pärimusmuusika Keskuse YouTube kanalile kui ka Pärimusmuusika Teabekogu varamusse, nii saavad neist omakorda arhiivisalvestised tulevastele põlvedele. Ka mängijatel endil on kindlasti väga huvitav mõne aasta pärast tagasi vaadata. On ju nii mõnigi tänane osaleja kindla peale äge tulevikutegija muusikavallas ja siis on hea meenutada aegu kui pillimängu alles õpiti.”

Suur üleriigiline e-võistumängimine toimus tänavu teist korda Interneti vahendusel. Osalejatel tuli saata vähemalt kaks pärimusmuusika lugu salvestatud videotena, millest üks lugu pärineks esitaja kodukandist või -maakonnast või olema muud moodi mängijaga seotud ning teine lugudest võis olla vabalt valitud pärimusmuusika pala. Nii mõnigi osaleja kasutas sel aastal võimalust ja saatis mitu erinevat lugu, erinevate pillidega mängitult ning on seega esindatud erinevates pilligruppides. E-Võistumängimisele saadetud videod on vaatamiseks ja kuulamiseks üles laetud Eesti Pärimusmuusika Keskuse YouTube’i kanalile.

Žürii, koosseisus Märt-Matis Lill, Lee Taul, Säde Tatar, Marek Talts, Kati Soon ja Tarmo Noormaa valis Zoom-keskkonnas toimetades välja parimatest parimad ning tegi võitjad teatavaks Viljandi Pärimusmuusika Aida FaceBooki lehel reaalajas.

Konkursi parim saab võimaluse üles astuda Viljandi pärimusmuusika festivali avakontserdil ning Eesti Kultuurkapitali stipendiumi suuruses 300 eurot. Võistumängimise eripreemiad saadavad talendikad noored suvistesse ETNO laagritesse ja eripreemia saaja TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia stuudiosse salvestama. Lisaks saavad parimad noored inspireeriva pillitunni mõnelt žüriiliikmelt.

Erinevate pilli- ja vanusegruppide parimad olid:

Kannel: Silina Liht, Herta Ida Udikas, Getter Lauk, Kertu-Liis Õnnis, Karl Aleksander Atonen

Torupill: Reinhold Omel

Laul: Rute Trochynskyi

Avatud klass: Mariina Alla, Sigrid Anton, Kata Karlis

Lõõtsalised: Cassandra Palutaja, Katariina Nelli Tiisler, Mihkel Sildoja

Omalooming: Mihkel Sildoja, Kärt Pihlap

Poogenpillid: Hanna Juhkam, Pihla Põld, Hellika Otsar

Rahvapillid: Aia Rikka

Videod:

Grand Prix – Mihkel Sildoja – “Kihnu ratas” – Mänginud Jaan Palu ja Mihkel Mäes, seade Mihkel Sildoja https://youtu.be/WukhKdKKVa4

Mihkel Sildoja – “Emake, kallike” – õpitud Toomas Valgu järgi, mänginud Paul Rahasepp, Kosselka k, Setomaa https://youtu.be/c-0pPd_muy4