AASTA TERVISESÕBER TIINA TAMBAUM, AASTA TERVISEDENDAJA MAIU VELTBACH

Tiina Tambaum seenel. Foto: erakogu

Maailma tervisepäeval, 7. aprillil, kuulutas Eesti Tervisedenduse Ühingu juhatus 2021. aasta tervisesõbraks Tallinna Ülikooli teaduri Tiina Tambaumi ja aasta tervisedendajaks Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskuse arengu-tervisedenduse ja turvalisuse spetsialisti Maiu Veltbachi.

Maiu Vetlbach. Foto: Lea Pihlak

Tallinna Ülikooli Eesti demograafia keskuse teaduse ja haridusgerontoloogia lektor Tiina Tambaum peab blogi „Vananemine algajatele” ja juhib vanemaealiste huvikaitse võimekuse arenguprogrammi. Ta on välja töötanud metoodika vanemate inimestega telefoniseltsi pidamiseks, andnud välja vanemaealistele mõeldud töövihikuid „Särts” ja palju muud. Tiina Tamabum teeb oma tööd südame, tõelise pühendumuse ja õhinaga ning suuresti tänu temale on vanemaealiste vajadused saanud üha enam kõlapinda. Telefoniseltsi pakkumine ja juhised on kasulikud igal ajal, kuid kriisiajal omandas Tiina järjepidev tegevus veel erilisema väärtuse vanemaealiste vaimse tervise seisukohast.

Pikaajaline tervisedenduse eestvedaja Maiu Veltbach töötab SA Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskuse arenduse, tervisedenduse ja siseturvalisuse spetsialistina. Ta osaleb paikkonna tervisedenduse arendamises riigi tasandil ja panustab erialasse õppesse. Ta algatas maakondliku tervist edendavate koolide võrgustiku ühisosa leidmiseks vaimse tervise kuu, mille raames käsitleti vaimset tervist valikainena ka Jõgevamaa gümnaasiumis.

Ta tegutseb keha ja meele treeningute treenerina ning tegeleb ise järjepidevalt tervisespordiga. Nii on palju kordi läbi käidud tervise- ja matkarajad Jõgeva kandis ja kaugemal. Maiu Valtbachile meeldib pildistada loodust.

Tema algatusel paigaldati 2019. aastal Jõgeva kesklinna 1942. aastal Julius Aamisepa arendatud kartulisordi Jõgeva kollane kartuli kasvu jälgmist võimaldav monument. Maiu Valtbach korraldas mitmeid sündmusi Jõgeva kollase kui paikkonna ühe mainekujundussümboli tutvustamiseks.

Eesti Tervisedenduse Ühing on 1997. aastal asutatud rahvatervise valdkonnas tegutsevaid spetsialiste ühendav organisatsioon. Aasta tervisesõpra kui silmapaistvat tervise tähtsustamisse ja rahvatervise valdkonna arendamisse panustanud isikut või organisatsiooni valiti 12. ja aasta tervisedendajat kui silmapaistvat ja pikaajalist tervisedenduse valdkonda panustajat 13. korda. Aasta tervisedendaja tunnustus antakse üle Eesti Tervisedenduse Ühingu üldkogul ja aasta tervisesõbra tunnustus iga-aastasel tervisedenduse konverentsil.

Aasta tervisesõbra tiitli on varem saanud Evelin Ilves, president Arnold Rüütel, saade „Ringvaade“, kontsern G4S, dr Merike Martinson, näitleja Henrik Kalmet, tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski, Rimi Eesti Food AS, dr Margus Viigimaa, Tamo Vahemets ja MTÜ Peaasjad.

Aasta tervisedendaja tiitli on varem saanud Hele Leek-Ambur, Elo Paap, Tiiu Härm, Liana Varava, Anu Kasmel, Mai Maser, Imbi Jäe, Vilma Tikerpuu, Ülle Laasner, Aili Laasner, Andrus Lipand, Sirje Vaask ja Kaidy Aljama.

Jaan Lukas

Share via
Copy link
Powered by Social Snap