EESTI FOLKLOORINÕUKOGU TUNNUSTAS FOLKLOORIKURAATORI PREEMIAGA TIINA KONSENIT

Tiina Konsen. Foto: Maris Savik

Eesti Folkloorinõukogu kuulutas täna välja aasta folkloorikuraatori preemia, mille pälvis Tiina Konsen Tartumaalt – pikaaegse järjepideva tegevuse ning kogukonna sütitava eestvedamise, kaasamise ja innustamise eest.

Tiina Konsen on Tartumaa tuntud ja armastatud rahvakultuuri ürituste korraldaja – 2020. aastal veeres tema sülle maakonna kõrgeim kultuuripreemia – Kultuurkapitali Kultuuripärl.

Tiina poolt algatatud ja elluviidud folkloorisündmused on mitmekülgsed ja harivad, pakkudes alati aktiivset kaasalöömise võimalust eri vanuses põlvkondadele, aga ka siin elavatele erinevatele rahvustele. Tema järjepideva 30 tööaasta sisse mahub kirju kimp maakondlikke laste ja noorte folklooripäevi, kevad-suviseid Taaralinna taaderante ning sügis-talviseid Taaderandi talisteid, rahvarõivapäevi ning rahvarõivaste kirbukaid. Üle kümne aasta on ta Tiigi Seltsimajas korraldanud seminaride sarja “Pärimuskultuur linnaruumis“.

vabatahtliku kuraatorina on Tiina Konsen olnud kogu hingega kaasatud mardi- ja kadripäeva kombeid elavdava aktsiooni “Hakkame santima!” meeskonda

Eesti Folkloorinõukogu vabatahtliku kuraatorina on Tiina Konsen olnud kogu hingega kaasatud mardi- ja kadripäeva kombeid elavdava aktsiooni “Hakkame santima!” meeskonda – vedanud eest sanditamistraditsiooni elus hoidvaid koolitusi, kontserte, õpitubasid, pidusid Tartumaal. 2020. aasta „Hakkame santima!“ festivalinädal toimus Tartus, mil Tiina eestvedamisel mustas kesklinn nii väikestest kui suurtest mardisantidest.

Lisaks on ta korraldanud arvukate osalejatega suurejoonelisi rahvusvahelise pärimuspeo Baltica eelpidusid. Eesti Folkloorinõukogu jaoks on Tiina olnud väärtuslik ja usaldusväärne meeskonnaliige, hea nõuandja, kaasamõtleja ning lausa järjepidevuse kehastus. Lisaks sellele jääb tal aega ka teisi märgata ning hea sõnaga tunnustada. Tänu Tiinale Tartumaal folkloor elab ja õitseb.

Tänavu andis Eesti Folkloorinõukogu folkloorikuraatori preemia välja juba seitsmendat korda ning saaja valiti välja kahekümne ühe kandidaadi seast. Auhinna saaja valib välja Eesti Folkloorinõukogu juhatus ning 1000 euro suuruse preemia väljaandmist toetab Eesti Kultuurkapital.

Eesti Folkloorinõukogu valdkondliku keskseltsina on folklooriliikumise eestvedaja ja arendaja, kelle eesmärgiks on väärtustada pärimuskultuuri ja hoida selle järjepidevust.

Kristi Pumbo
Eesti Folkloorinõukogu teabe- ja projektijuht