VABARIIGI SÜNNILINNAS TÄHISTATAKSE ISESEISVUSEPÄEVA VARASEMAST ERINEVALT

Fotomeenutus – pastor Enn Auksmann 2012. aasta 23. veebruaril Pärnu Alevi kalmistul pärgade toomise tseremoonial Vabadussõjas langenute monumendi juures. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Pärnakate jaoks 23. veebruar sama oluline kui riigi ametlik sünnipäev – 24. veebruar. Oli ju 1918. aasta 23. veebruar see päev, mil Pärnus loeti omaaegse Endla teatri rõdult esmakordselt avalikult ette Eesti iseseisvusmanifest ning kuulutati välja iseseisev Eesti Vabariik. Et seda ajaloolist sündmust vääriliselt meeles pidada, tehakse Pärnus riigi hällipäeva tähistamisega algust päev varem kui ülejäänud Eestis.

Pärnu linnapea Romek Kosenkraniuse sõnul on koroonaviiruse levik Pärnumaal endiselt laialdane ja maakonna nakatumiskordaja püsib kõrge, mistõttu möödub vabariigi sünnipäev teisiti kui pärnakad on harjunud.

„Kuna koroonaviiruse levik on Pärnumaal ja kogu riigis jätkuvalt kõrge, ei korralda me tänavu elanike tervise kaitseks Pärnus traditsioonilisi vabariigi sünnipäeva üritusi. Ära jääb traditsiooniline kooliõpilaste ja jõustruktuuride pidulik jalutuskäik Alevi kalmistult Iseseisvuse väljakule ning kontserdimajas pidulik kontsert-vastuvõtt. Sellest hoolimata ei jäta me riigi sünnipäeva tähistamata – teeme seda pisut teisiti, et hoida nakkusrisk võimalikult minimaalne,“ ütles linnapea.

õhtul on kõigil huvilistel võimalik vaadata Iseseisvuse väljakul audiovisuaalset etendust „Teekond eestlaseks ja edasi“

23. veebruaril meenutatakse ja austatakse meie riigi vabaduse eest võidelnuid pärgade asetamisega Alevi kalmistul Vabadussõja mälestussamba juures.

Pärnu linna ja maakonna vapimärgid antakse üle 23. veebruaril kell 16 Pärnu raekojas. Väikesearvulise osalejaskonnaga tänuüritusele on kutsutud vaid tunnustuse pälvinud inimesed ja maakonna omavalitsuste esindajad ning sündmusest tehakse veebiülekanne.

Sama päeva õhtul on kõigil huvilistel võimalik vaadata Iseseisvuse väljakul audiovisuaalset etendust „Teekond eestlaseks ja edasi“. Sõna-, heli-, video-, valgus- ja vormikunsti kätkev vaatemäng jutustab loo Eesti inimese olemusest ja selle kujunemisest. Etendusest ei puudu ka traditsiooniline iseseisvusmanifesti ettelugemine. Pealtvaatajate hajutamiseks näidatakse 12-minutilist etendust mitu korda.

24. veebruari varahommikul on pärnakad taas oodatud Iseseisvuse väljakule. Päikesetõusul kell 7.30 heisatakse Eesti Vabariigi väljakuulutamise monumendi juures pidulikult riigilipp ning esinevad Mihkel Lüdigi meeskoor ja Pärnu kunstide kooli poistekoor.

Samal päeval kell 9 toimub Paikuse põhikooli ees lipuväljakul lipuhommik, kus rahvast tervitab linnapea Romek Kosenkranius.

24. veebruar on kuulutatud lipupäevaks ning riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutustel on kohustus heisata Eesti riigilipp. Iseseisvuspäeval tuleb riigilipp heisata ka kõikidel elu-, äri- ja büroohoonetel.
Linnavalitsus kutsub kõiki pärnakaid üles heiskama riigilipud 23. ja 24. veebruaril.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

EESTI VABARIIGI 103. AASTAPÄEVA TÄHISTAMINE VILJANDIS