MARKO KALDUR KUTSUB OMANÄOLIST JA ŠOKEERIVAT IDA-VIRUMAAD AVASTAMA

Sillamäe. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Reisi(aja)kirjanik ja Ida-Virumaa giid-matkajuht Marko Kaldur ütleb:Ajal, mil reisimine on piiratud ja välismaale väga ei pääse, tasub avastada kodumaa võlusid – ning Ida-Virumaal on põnevuseotsijatele palju pakkuda!”

Reisi(aja)kirjaniku sõnul leiab uudishimulik rändur põlevkivimaakonnast nii lummavad helesinised laguunid kui suitseva vulkaani. Kolada saab hüljatud kummituslinnades ja laskuda kottpimedatesse katakombidesse. Tõusta serpentiine mööda mäetipule, et imetleda looklevaid norrapäraseid fjorde. Veneetsialikud kanalid kutsuvad oma kallastele jalutama, pulbitsevad nõiakaevud ning pahisevad nõiaahjud lisavad loodusesse müstilist aurat. Lainetaval maanteel saab potentsi testida, salakaubavedajate koopasse turnides füüsist proovile panna. Veristel lahinguväljadel meenuvad sõjakoledused, ajaloolise militaartehnika otsa on võimalik suisa ronidagi. Maffiasõdade tandrid meenutavad möödunud kümnendite dramaatilisi sündmusi, ohvritele saatuslikuks kujunenud kohad mõjuvad õõvastavalt ja hoiatavalt. Ida-Virumaal asuvad nii tuumapommi kui elektrienergia sünnikodud, aga ka maailma mastaabis ohtlikud reostuskolded. Hiiglaslikud elektrijaamad paistavad kaugelt silma, Ida-Virule omane keemiaodöör kõdistab sõõrmeid paljudes kohtades. Venekeelsus kriibib seal teravalt kõrvu, venemeelsus torkab selgelt silma. Näha saab nii nõukanostalgiat kui avalikku riigipõlgust.

Ekstreemseid, šokeerivaid ning põnevaid kohtasid ja hämmastavaid lugusid jagub Ida-Virumaal kõikjale.

Ida-Viru omanäoliste paikade ning nende avastamise võimaluste kohta leiab soovi korral rohkem informatsiooni siit: www.avastaeesti.ee/ida-virumaa

KU päevatoimetaja