MARKO ŠORIN PAKUB TORI VALLAVALITSUSELE MONUMENDI UMBSÕLMELE LAHENDUST


Sindi Kirikupargi serval, Pärnu maantee 25 kortermaja ees asuv mitme tähisega mälestusmärk Mihkel Mathiesenile, Eesti Kodanike Komiteedele, Tartu rahule, saja aastasele Eesti Vabariigile. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Tori valla volikogu liige ja Riigikogu kultuurikomisjoni kuuluv Marko Šorin saatis täna Tori vallavolikogule eelnõu, millega teha vallavalitsusele ülesandeks Mihkel Mathieseni ausamba seadustamine ja lõpetada Eesti ajalooga võitlemine.

Šorin ütleb, et mõte ei sündinud üleöö ega ole otseses seoses äsjase jõustumata Pärnu maakohu otsusega, mis kohustab Sindi linnas Pärnu maantee 25 kortermaja kõrvale paigaldatud lipumastide ja Mihkel Mathieseni mälestuseks püstitatud graniidist ausamba eemaldamist.

„Mõte on mul olnud ammu või pigem isegi kogu aeg. Kuid ma lootsin, et Tori vallavalitsus jõuab selleni ise. Nüüd kui tuli see teave, et kohtuveskid jätkuvalt jahvatavad ning Tori vald pole oma nõudmisest taganenud, siis otsustasin, et volikogu saaks siin valitsusele appi tulla ning anda neile võimalus esialgsest nõudest loobuda.”

Šorini arvates on Mihkel Mathieseni lapsepõlve kodupaika püstitatud mälestusmärk monumendiks meie keerulisele ajaloole, selle mitmeti tõlgendamise võimalustele – ja poliitik küsib ühemõtteliselt: „Kas me peame oma ajalugu häbenema, et see nii on olnud?”

Urmas Saard

Samal teemal:

Mälestusmärk Mihkel Mathieseni mälestuseks

Sindi mälestusmärgid ja monumendid läbi aegade